Avatar uživatele
JájsemRaibek

Proč vzniklo úsloví „… horký brambor“?

U otázky a večeře mě napadlo, proč vzniklo úsloví, že si to přehazují jako horký brambor. K večeři jsem si dával právě vytaženou uzenou kost a byla taky velmi horká. Tak proč právě ten brambor? Proč ne něco jiného?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, gumiczud, gagaga před 3143 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Brambory byly kdysi vzácné, zachránily lidi před hladem. Později se staly hlavním pokrmem chudých – brambory a zelé, živobytí celé. Brambory zasyttily, protože si zmiňovaní nemohli dovolit nic lepšího, nebo na lepší pokrm neměli.

Při podzimní skizni se brambory pekly v ohni ( žhavém popelu) ze suché bramborové natě. Pekly se i se slupkou, jedly se s ní, protože právě ta ohořelá horká a zčernalá slupka dodávala bramborám chuť.

Protože brambory byly horké, pálily v ruce i v puse, nedaly se hned jíst, přehazovaly se z ruky do ruky, převalovaly se v puse, aby vychladly.

Kdo použil přeneseně v uvedeném významu, se nedovíme. Přehazováním horké brambory se zbavíme problému, hodíme na druhého, odkážeme ho jinam, někdy se problém vrátí i zpět atd.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?redy Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Myslím, že to vzniklo při ruční sklizni brambor na políčkách drobných pěstitelů. Sebrala se proschlá nať, udělal se oheň a až bylo dost popela, tak se do něj zahrabaly brambory. Po nějaké době se vyhrabaly, pečáky byly skoro černé a horké. Nedočkavci je brali hned do rukou, samozřejmě je pálily a tak je přehazovali dalším. Pak stačilo trochu soli a začaly hody. Vynikající pochoutka. I když byly s popelem.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
MiKu

No asi proto, že běžná česká rodina měla častěji k večeři brambory než uzené 😉

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Souhlasím s MiKu, za Rakouska Uherska či první republiky chudí lidé měli k jídlu více bramborů než uzeného, takže když k jídlu měli na večeři brambory na loupačku, tak si teplé barmbory přehazovali z ruky do ruky, aby jim šly lépe oloupat.
Mimochodem, proto chudí lidé po válce volili komunisty, ABY SE MĚLI LÉPE a nemuseli jíst jen ty brambory.
Tenkrát to byla večeře chudých, dnes si na to dělník ani nevydělá.
Když si spočítáte cenu brambor + cenu tvarohu + cenu za vodu + cenu za vaření, tak to je večeře pro bohatší lidi (počítám cenu pro čtyřčlenou rodinu).
Zlatí komunisti, tam se chudý člověk přeživil, protože i za komunistů to bylo nejlaciněší jídlo.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

stačí zkusit vzít horký brambor do ruky a jako první mě napadne se ho rychle zbavit, protože pálí. tak si ho budu přehazovat z ruky do ruky a pokud to půjde, tak ho přehodím někomu jinému.
proč zrovna brambor a ne kost? vysvětlení by se našlo, nebo vymyslelo víc, ale s kostí by to také šlo, avšak brambor zní líp 😁

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pokorný

protože je teplý ten brambor.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
fcoop

lahny – nevím kde žiješ,ale tam to teda musí bejt.
Co tedy jedí ti chudí,které znáš?
Ožírají kůru ze stromů?

před 3143 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosol

Příspěvek smazán administrátorem.

před 3142 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Příspěvek smazán administrátorem.

před 3141 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

pro fcoop
Jedí pouze chleba s, nemohu říci máslem, protože toto je drahé, ale s nejlaciněší pomazánkou, čili rama, landa a pod.
Bydlíme v Krkonoších a tady jsou ceny nasazené pro pražáky a ne pro obyčejné lidi.
Chleba 35 Kč, rohlík houska 2,50 až 3 Kč.
Zlatí komunisti, rohlík od Aše až po Slovensko za 0,30 Kč, houska za 0,45 Kč.Chleba (veka) za 4,20 apod.Máslo za 10 Kč.

před 3143 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek