Peču si vlastní domácí chleba bezlepkový v pekárně. Poté jej nechám pár hodin vyležet a pak zabalím do utěrky. Se někde psal,že to stačí. Nechci tu zbytečný chlebník navíc a rodičům do chlebníku to dávat nebudu když tam je samej lepek. Bylo by řešením uložit jej do dvou utěrek? Vevnitř je chleba fajn i po pár dnech a rozhodně vydrží déle, než kterýkoliv kupovaný co pamatuji dřív, než mi zjistili celiakii. Je i nějaký jiný trik krome utěrky? Balit to do sáčku nebo igelitky je taky řešení a kůrka pak netvrdne, ale igelitka je zbytečně velká a sáček zas moc malej. Obojí mi taky příjde takový nepřirozený a navíc zbytečně vytvářím odpad plastů páč to musím občas vymenit, ale utěrku stačí vyprat.
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 3134 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Jedním z rozhodujících faktorů je také doba pečení: když se chleba peče déle, má silnější kůrku a déle vydrží.
V různých diskuzích jsem našla, že výrobky s bezlepkovou moukou snadněji tvrdnou. Takže je to zřejmě obecný problém.
Jak by se měl chléb nejlépe uchovávat?
Rozhodně ne v igelitu, kde nemůže dýchat a mohl by rychleji zplesnivět.
Chlebu nejlépe svědčí, když je zabalený v plátěné utěrce a uložený
ve větratelné chlebovce. Zůstane vláčný a chutný tři až čtyři dny.
Může být i v lednici.
Zkuste si přečíst postup při pečení. Porovnejte, třeba pomůže.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Utěrkami přístupu vzduchu nezabráníš, tak to vysychá. Ideální je mikroten, ten propouští vzduch jen nepatrně a neuvolňuje žádné nežádoucí srágory jako igelit. Dá se koupit v různých velikostech a už jenom tím, že ho budeš používat opakovaně, přírodnímu prostředí pomůžeš. Praní za užití prášku taky není zrovna ekologické.
Upravil/a: Kepler
1Kdo udělil odpovědi palec? RyuzakiKate
před 3134 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Útěrka je asi nejlepší řešení. Pokud uzavřeš do igelitu, nebo mikrotenu, vydrží déle, ale zase se tam dříve tvoří spóry plísní.
0 Nominace Nahlásit |
annas: Děkuji za informace. :) V podstatě se jedná o pekárnu z Lídlu, která ma však dobré recenze a musím říct, že to souhlasí. Obsahuje program na bezlepkové pečení, takže zvládá i jiné druhy programů. Snad třeba i marmeláda a máma v tom už párkrát udělala i obyčejný chléb. Jedl jsem z toho bezlepkový chléb od Nominy ze směsi se lněnou vlákninou, pohankovou, rustikální pak ještě nějaký druh ze směsi tuším Jizerka se tomu říka a snad ještě jedna směs u které si na název asi nevzpomenu. Dělají se pekárny co umějí pouze bezlepkové pečení bez ničeho dalšího? To by mohlo mít zajímavou cenu.
minerz
Jsem alergická na lepek, jím proto žitný chléb, jinak používám rýžovou
mouku, pohanku, jáhly atd. Někdy si koupím i bezlepkový chléb, ale opravdu
brzy tvrdne. Naštěstí je to jen malé balení.
Pro vás je to těžší, musíte se hlídat. Jo, kaše z Nominy si dávám na snídani, mám je ráda.
S pekárnou vám neporadím, našla jsem to rovněž v diskuzi. Ale domnívám se, že ta vaše by měla být dostačující.
Drap | 1716 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 609 | |
zjentek | 577 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |