Samozřejmě myslím ty naložené uzeniny.
Nakládají se a dělají různými způsoby. Máte nějaký zajímavý
recept?
Problém je se zařazením, bylo by možné zvolit i jazyky.Vybral jsem
vaření.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 9Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, fcoop, briketka10, gagaga, marci1, rouzi, anonym, hagagaga před 2575 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Pravdu se asi těžko dovíme, našla jsem dvě možnosti.
1. Není jisté, kdo vymyslel „utopence“.
Legenda však říká, že to byl hospodský a mlynář pan Šamánek od
Berouna. První utopence začal údajně dělat už před sto lety. Tenkrát
ještě neexistovaly ledničky, takže hospodský Šamánek zkoušel různé
způsoby konzervace potravin. Zpočátku vuřty konzervoval jen v octové
vodě, později začal přidávat cibuli, pepř a další ochucovadla. Jeho
hospoda se díky tomu stala vyhlášenou široko daleko.
Na první pohled to vypadá, že se utopenci jmenují podle vuřtů potopených
v nálevu. Legenda o mlynáři a hospodském Šamánkovi však říká, že
Šamánek se nešťastnou náhodou utopil při opravě mlýnského kola. Tak
trochu na jeho památku a tak trochu díky smyslu pro (černý) humor jeho
pochoutka dostala jméno „utopenec“.
http://dobra-kucharka.cz/ceska-kuchyne/utopenci
¨
2. V čase maďarského obléhání Uherského Brodu a myšlenku vzniku
utopenců dokonale rozvinuli i na pozvánce, kde mimo jiné stálo:
„Pod vedením sedmihradského knížete Štěpána Bočkaje se povstalecké
vojsko přiblížilo v roce 1605 k moravské hranici. Bočkajovci vpadli na
jihovýchodní Moravu v noci 1. května a směřovali k Uherskému
Brodu.....................obchodníci a poddaní se snažili šlechticům
dopravit do ležení pochutiny................... a kdo by neznal maďarské
klobásy, již tenkráte velmi lahodné. Jednou při přejezdu brodu právě
u našeho města došlo k tomu, že sudy ve kterých byly klobásy, se
převrhly do řeky Olšavy. Některé z nich měly děravá víka a do nich se
nabrala tenkráte čistá voda. Posléze se zjistilo, že když se k takovýmto
naloženým klobásám podává cibule, je to skvělá
pochoutka................
Tímto příběhem se vlastně dokazuje, jak vznikli utopenci, a že právě
Uherský Brod je jedním z možných míst, kde ke zrození tohoto jídla
došlo. Je také známo, že o mnoho let později byl jedním z velitelů
obranné brány Hradišťské jistý Eduard Svrhlík, a tento podnikavý muž
pak začal produkt rozvíjet, až se dostal k variantě nakládání buřtů
s cibulí do kyselého vína, čímž dal podobu nynějšímu
utopenci…“
http://www.ub.cz/zpravy/Uherskobrodsky-utopenec
–
Utopence nedělám, ale našla jsem jeden od Kluků v akci, jejichž některé
recepty občas zkouším.
http://www.hobbys.cz/recepty/kluci-v-akci-utopence-nechame-ulezet-tyden-cely-recept/#.WfyaD3bkXcs
Upravil/a: annas
2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?fcoop, Drap Nahlásit |
Asi proto, ty špekáčky apod. jsou utopené v láku. Mně to ale moc
nejede, mnohem lepší jsou nakládané sýry. Třeba hermelín, to je
špička:
česnek, koření podle vlastního výběru, neměl by chybět bobkový list,
sladká paprika, pepř, feferonka. Zalít kvalitním olejem, nejlépe olivovým
a nechat uležet pár dnů.
Upravil/a: Kepler
0 Nominace Nahlásit |
Já utopence opravdu miluji, takže je jíme doma docela pravidelně. Akorát tedy jíme pořád dokola jen ty klasické utopence, takže by to chtělo změnu. Jaké netradiční utopence máte v oblibě?
Osobně mám hodně ráda kimchi, takže když jsem před pár dny ochutnala poprvé utopence s kimchi, tak se tato verze utopenců okamžitě stala mým favoritem. Pokud máte ráda kimchi, tak to rozhodně stojí za vyzkoušení.
O kimchi jsem tedy ještě nikdy neslyšela, ale i tak bych to moc ráda vyzkoušela. Kde se to prosím dá koupit?
Podívejte se na stránky kimchiclub .cz, z tohoto internetového obchodu kupuji kimchi i utopence. A pokud jste kimchi nikdy nevyzkoušela, tak to určitě musíte napravit. Kimchi je totiž jednou z 5 nejzdravějších potravin na světě, takže uděláte i něco pro své zdraví.
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |