Avatar uživatele
anonym

Proč se těm výborným langošům říkává langoše a kdy vlastně vznikly?

Kdo je vymyslel?

Název je tak trochu romský/cikánský nebo se mi to nej zdá?

Pamatuji stánek s langoši. Potíral je mistr česnekem, polil kečupem a posypal strouhaným sýrem a to vám pak byla taková dobrota, že jsem se vždy těšil více na langoše jak do vody. Dnes si leda tak nechám zajít chuť, protože nejen, že žádné langošovic-stánky nikde nevidím, ale kdybych si tam poprosil o bezlepkový langoš, tak by mě tak leda potřel ruku česnekem, polil kečupem, ale sýr by už nastrouhat nestihnul!

PS: Nenašel by se recept, abych měl představu jak se langoš robí?

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? Seznam.cz, dubraro, Pentomino, anonym před 2870 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Arne1

Langoše jsou původně maďarské smažené placky z kynutého těsta. Recept se rozšířil na území bývalého Uherska do států, jako je Rumunsko, Ukrajina (Podkarpatsko) a Srbsko (především v okolí Subotice), na Slovensko (sever Uherska), a později také do českých zemí. Kromě domácí přípravy jsou langoše v těchto zemích také často dostupné jako sortiment malých provozoven rychlého občerstvení. V Česku jsou nejčastěji potřeny kečupem a česnekem a posypané strouhaným eidamem, případně s vynecháním některé z těchto ingrediencí.
Slovo langoš pochází z maďarského výrazu láng, česky plamen, protože bylo zvykem, že se opékaly blízko plamenů. Původně se vyráběly z těsta na chléb a ve dnech, kdy se pekl chléb, se podávaly ke snídani

Recept:
http://www.re­cepty.cz/recep­t/langose-470

Zdroj: https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Lango%C5%A1

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Gerda

Langoš pochází z maďarského „lángos“ (výsl. lángoš) a znamená „plamenný, hořící“ (láng = plamen).

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek