Kdo je vymyslel?
Název je tak trochu romský/cikánský nebo se mi to nej zdá?
Pamatuji stánek s langoši. Potíral je mistr česnekem, polil kečupem a posypal strouhaným sýrem a to vám pak byla taková dobrota, že jsem se vždy těšil více na langoše jak do vody. Dnes si leda tak nechám zajít chuť, protože nejen, že žádné langošovic-stánky nikde nevidím, ale kdybych si tam poprosil o bezlepkový langoš, tak by mě tak leda potřel ruku česnekem, polil kečupem, ale sýr by už nastrouhat nestihnul!
PS: Nenašel by se recept, abych měl představu jak se langoš robí?
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? Seznam.cz, dubraro, Pentomino, anonym před 2870 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Langoše jsou původně maďarské smažené placky z kynutého těsta.
Recept se rozšířil na území bývalého Uherska do států, jako je
Rumunsko, Ukrajina (Podkarpatsko) a Srbsko (především v okolí Subotice), na
Slovensko (sever Uherska), a později také do českých zemí. Kromě domácí
přípravy jsou langoše v těchto zemích také často dostupné jako
sortiment malých provozoven rychlého občerstvení. V Česku jsou
nejčastěji potřeny kečupem a česnekem a posypané strouhaným eidamem,
případně s vynecháním některé z těchto ingrediencí.
Slovo langoš pochází z maďarského výrazu láng, česky plamen, protože
bylo zvykem, že se opékaly blízko plamenů. Původně se vyráběly z těsta
na chléb a ve dnech, kdy se pekl chléb, se podávaly ke snídani
Recept:
http://www.recepty.cz/recept/langose-470
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Lango%C5%A1
0 Nominace Nahlásit |
Langoš pochází z maďarského „lángos“ (výsl. lángoš) a znamená „plamenný, hořící“ (láng = plamen).
0
před 2869 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2636 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1348 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1062 | |
Kelt | 1005 |
Astronomie |
Fyzika |
Jazyky |
Matematika |
Sociální vědy |
Technické vědy |
Ostatní věda |