Výrobc Jelínek tvrdí na svých stránkách:
"Průtahový destilát z plodů černého a červeného jalovce patří již více než sto let k tradičním výrobkům vizovických palíren. Při výrobě průtahového destilátu není na rozdíl od běžného destilátu destilován ovocný kvas, ale nezkvašené jalovinky ve směsi lihu a vody. Tato směs je protahována destilačním zařízením – odtud průtahový destilát.
„Průtahová borovička“ se vyrábí destilací lihu, ( tato směs je protahována destilačním zařízením – odtud průtahový destilát") , kde odcházející páry alkoholu prochází přes vrstvu jalovcových bobulí a následně v chladiči kondenzují. V parní fázi odebírají z jalovce aroma a některé „oleje“, typické pro borovičku.
Průtahová borovička je jemnější než pravá borovička, která se vyrábí kvašením jalovcových bobulí a teprve potom destiluje."
Jestliže se do lahve s čistou pálenkou – hodí se nějaká velmi málo aromatická – vhodí několik kuliček jalovce (dá se i koupit v lékárně, drogerii, či jako koření v potravinách). tip je v tom, že se musí macerovat minimálně několik týdnů, optimálně okolo 3 měsíců. Jde o tzv macerát, nikoliv průtahovou borovičku."
http://www.zahrada.cz/forum/paleni/borovicka-1703/?kotva=borovicka-317657
http://rjelinek.cz/produkty/detail~65-slovacka-borovicka~.html
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Průtahová se vyrábí studenou cestou; zjednodušeně řečeno, jalovčinky
se vyluhují v alkoholu (akohol se přes plody „protáhne“). Výluh má
(obvykle) nažloutlou barvu…
Druhý, ušlechtilejší (čirý) typ borovičky se vyrábí destilací
především fermentovaných jalovčinek, ale také destilací směsi lihu
s podrcenými plody (ale toto byl takový kočkopes). Následně se destilát
„řezal“ čistým lihem a dořeďoval vodou na 45% alkoholu. Podle podílu
čistého destilátu se určovala kvalita (podobně jako řezaná brandy)
Zdroj: http://www.labuznik.cz/diskuse/prutahova-borovicka-43232/
0
před 3020 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Průtahová borovička se vyrábí destilací macerátu, tj. lihového výluhu jalovce. Klasická se vyrábí destilací zkvašených jalovcových bobulí.
0
před 3020 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1702 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 604 | |
zjentek | 572 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |