Na stejný dotaz odpověď od odborníka Miloše Kožešníka z Českého zahrádkářského svazu v Praze.
http://www.zahradkari.cz/forum/index.php?display=prispevky&id_tema=1913
"Pokud jde o jablka sklizená od někoho ze zahrady, je vámi uváděná
mastnota v podstatě ochranná vosková vrstva, která má plody chránit.
Pokud se jí pokoušíte smýt asi těžko uspějete. Nejedná se o žádnou
závadu ani chorobu je to odrůdová vlastnost. Např. odrůda James Grieve
dozrávající koncem prázdnin má poměrně často na povrchu přirozeně
vznikající silnou voskovou vrstvičku, ta se dá rozleštit do vysokého
lesku. Podobně je tomu i u dalších odrůd ,i když
v slabší míře.
V každém případě se této voskové vrstvy nemusíte bát na rozdíl od jablek, které se pro prodej v SUPERMARKETECH záměrně voskují!!!
Jablka po navoskování jsou sice krásná pro prodej – lahodí oku, ale jejich poživatelnost je již negativně ovlivněna!"
2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?vagra, johana 56 Nahlásit |
Jsou kvůli skladování ošetřena olejem (kvůli vysychání), olej by měl být jedlý, ale stejně jablka umývám a utírám.
0 Nominace Nahlásit |
Jen doplnění odpovědi gecco:
Mimo uvedeného důvodu dávají obchodníci olej z důvodu, aby se ovoce
lesklo a tím lákalo k nákupu a současně olej udržuje plody v lepší
kondici po delší dobu.
P.S: vosk na povrchu (jiná odpověď) není mastný, spíše působí poněkud
lepivě.
0 Nominace Nahlásit |
Ještě dodatek – jablka na svůj povrch také vylučují vosky a vytvářejí tzv. ojínění, což je přirozený proces. Ale v supermarketech budou tedy nejspíš ošetřena nějakým olejem, jak uvádí gecco. A každý jabko taky pro jistotu omývám.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |