Našla jsem ze zdrojů informace, že se bílý cukr vyrábí z hnědého. V počátečním stádiu hnědý cukr prochází rafinováním a pak odbarvováním, z čehož pak vznikne cukr bílý. Logicky je tedy bílý cukr nákladnější na výrobu, proč je tedy levnější?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, marci1 před 3217 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Jsou dvě možnosti:
0 Nominace Nahlásit |
Cukrová řepa obsahuje řepnou melasu, nevhodnou ke konzumaci, využívá se
spíše při dalším zpracování v lihovarnictví a farmacii.
Spolu s ostatními nežádoucími látkami se odlučuje rafinací, čímž cukr
získá bílou barvu.
Hnědý cukr je tzv. nedočištěný. Jeho vysokou cenu (nebarveného!)
zpravidla určuje podíl melasy třtinové, která je dovážena z ciziny.
0 Nominace Nahlásit |
Protože hnědý cukr mnohdy lidé ztotožňují s třtinovým cukrem, který je dražší a zdravější. Marketing se to nebojí využít.
0 Nominace Nahlásit |
Možná proto, že hnědý cukr obsahuje melasu. Melasa obsahuje vitaminy a
minerály – například vápník, železo, sodík, draslík, ale i chrom,
zinek, selen, mangan, molybden, měď, hořčík, fosfor a další. Jsou v ní
i aminokyseliny. 🙂
http://www.prozeny.cz/magazin/zdravi-a-zivotni-styl/zaujalo-nas/39123-hnedy-trtinovy-nebo-prirodni-jak-se-vyznat-ve-variantach-cukru
0 Nominace Nahlásit |
Marketing … ale nenech se zmást. V normálních obchodech je Hnědý cukr většinou normální bílý cukr obarvený karamelem. Kvalitní Hnědý cukr koupíš jen ve zdravé výživě.
0 Nominace Nahlásit |
Když jsem se před 30 lety učil na učilišti v Kolíně (tam v Polabí se cukrová řepa hodně pěstuje) tak jsme občas chodili sbírat cukrovou řepu, ta ležela na zemi (na poli, bylo to jen to, co vozy neodvezly) a nakládalo se to (bulvy) ručně na náklaďáky a to se pak vozilo do cukrovaru. Nebylo toho sice tolik, ale protože tam bylo plné pole cukrové řepy, tak bylo škoda to tam nechat ležet. Cukrovarů tam v okolí bylo více. A cukrová řepa je asi mnohem jednodušší na pěstování a zpracování na bílý cukr a rostlo tam v Polabí toho dost (plná pole cukrové řepy) a tak je ten bílý zkrátka levnější.
Více zde:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Cukr
Já nejsem znalec, jen uvádím osobní zkušenost s cukr. řepou od Kolína.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Cukr
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek