Avatar uživatele
cizrna

Proč je v obchodech hnědý cukr dražší než bílý?

Našla jsem ze zdrojů informace, že se bílý cukr vyrábí z hnědého. V počátečním stádiu hnědý cukr prochází rafinováním a pak odbarvováním, z čehož pak vznikne cukr bílý. Logicky je tedy bílý cukr nákladnější na výrobu, proč je tedy levnější?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, marci1 před 3217 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
gecco

Jsou dvě možnosti:

  1. jde o nerafinovaný řepný cukr nebo řepný cukr dobarvený (třeba karamelem) – v tom případě jde jasně o módní výstřelek (a kdo chce být ´in´, zaplatí)
  2. jde o třtinový cukr – proto, aby byl dražší, jsou jasné indikace – není domácí provenience (doprava není zadarmo) a jeho spotřeba je nízká (tím dražší doprava)

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Emefej

Protože móda a marketing.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
johana 56

Cukrová řepa obsahuje řepnou melasu, nevhodnou ke konzumaci, využívá se spíše při dalším zpracování v lihovarnictví a farmacii.
Spolu s ostatními nežádoucími látkami se odlučuje rafinací, čímž cukr získá bílou barvu.
Hnědý cukr je tzv. nedočištěný. Jeho vysokou cenu (nebarveného!) zpravidla určuje podíl melasy třtinové, která je dovážena z ciziny.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
jamar28

Protože hnědý cukr mnohdy lidé ztotožňují s třtinovým cukrem, který je dražší a zdravější. Marketing se to nebojí využít.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Možná proto, že hnědý cukr obsahuje melasu. Melasa obsahuje vitaminy a minerály – například vápník, železo, sodík, draslík, ale i chrom, zinek, selen, mangan, molybden, měď, hořčík, fosfor a další. Jsou v ní i aminokyseliny. 🙂
http://www.pro­zeny.cz/magazin/zdra­vi-a-zivotni-styl/zaujalo-nas/39123-hnedy-trtinovy-nebo-prirodni-jak-se-vyznat-ve-variantach-cukru

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
UltraFan

Marketing … ale nenech se zmást. V normálních obchodech je Hnědý cukr většinou normální bílý cukr obarvený karamelem. Kvalitní Hnědý cukr koupíš jen ve zdravé výživě.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Radius

Když jsem se před 30 lety učil na učilišti v Kolíně (tam v Polabí se cukrová řepa hodně pěstuje) tak jsme občas chodili sbírat cukrovou řepu, ta ležela na zemi (na poli, bylo to jen to, co vozy neodvezly) a nakládalo se to (bulvy) ručně na náklaďáky a to se pak vozilo do cukrovaru. Nebylo toho sice tolik, ale protože tam bylo plné pole cukrové řepy, tak bylo škoda to tam nechat ležet. Cukrovarů tam v okolí bylo více. A cukrová řepa je asi mnohem jednodušší na pěstování a zpracování na bílý cukr a rostlo tam v Polabí toho dost (plná pole cukrové řepy) a tak je ten bílý zkrátka levnější.

Více zde:
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Cukr

Já nejsem znalec, jen uvádím osobní zkušenost s cukr. řepou od Kolína.

Zdroj: https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Cukr

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
lexx

demokracie, svoboda, volný trh…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek