Nejde jen o máslo
„Proč Poláci drtí české výrobce potravin nízkou cenou? Může za to zemědělská politika, přísné normy uplatňované vůči českým výrobcům, nebo jen záliba Čechů v levném jídle?“
„Polsko není pro Čechy drahá země. Zejména lidé z příhraničí tam jezdí často za nákupy, a to nejen do obchodů Ikea. "Jinak pro potraviny jezdíme pravidelně. Ani ne tak kvůli cenám, které jsou diky kurzu nižší, ale kvůli sortimentu. Ten je oproti ČR nesrovnatelně větší. “
https://www.novinky.cz/ekonomika/162731-ikea-v-polsku-je-az-o-polovinu-levnejsi-nez-v-cr.html
" Hlavní problém spočívá v tom, že si řetězce v Polsku objednávají zboží určené speciálně pro český trh. Jde o produkty vyrobené s co nejnižšími náklady – když už český výrobce levněji vyrobit neumí, doveze z Polska.
Krom toho je úroveň polského dozoru, kontrol nesrovnatelně nižší než naše, což potvrdila loni svými nálezy i Evropská komise,“ tvrdí ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory Miroslav Koberna.
I Potravinářská komora připouští, že Polsko má rovněž kvalitní produkty. Ty se však podle Večeřové většinou vyvážejí do Německa, anebo pokud přijdou do tuzemské obchodní sítě, jsou poměrně drahé."
0 Nominace Nahlásit |
Tyto másla za polovic a podobně ,jsou převážně ze státních rezerv, a nemusí jít jen o Polsko,to znamená, že někde dva roky bylo uskladněné. Ten co je uskladní dostal zaplaceno už tolik, že cena másla se pohybuje kolem nuly. Pokud tedy velice levně prodá, stále má velice slušný zisk a uvolní si místo pro skladování další dávky. Samozřejmě dlouhodobým skladováním ubývá i na kvalitě.
3Kdo udělil odpovědi palec? annas, Mc Merkurion, Complex
před 2096 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
… jak píše Drap: jedná se o zamrazené, máslo z rezerv, čerstvé a
nezmarzené máslo je jediné, které může mít na sobě označení
„čerstvé máslo“, a to polského nemá …
-
… „Zatímco čerstvé máslo smí být nejvýše dvacet dnů staré, máslo
bez tohoto označení se většinou na pulty dostane po kratším či delším
skladování v hluboce zmrazeném stavu. Uchovává se při minus osmnácti
stupních, pak ho výrobce musí nechat dojít na teplotu mezi 4 až 7 stupni
a takzvaně přešlehat – přesněji řečeno jde o máslo stolní, ale
jelikož toto označení lidé znají a vnímají tak, že jde o výrobek
o něco horší kvality, výrobci si ho rádi odpustí.“ https://www.vitalia.cz/clanky/vyznejte-se-v-masle/
… Podle trvanlivosti:
… zdroje jsou uvedeny jen na podporu mého tvrzení …
0 Nominace Nahlásit |
Asi tam mají nižší výrobní náklady. Bylo by ale chybou řídit se při nákupu jen cenou. Velmi by mě zajímalo srovnání v kvalitě.
0 Nominace Nahlásit |
Je třeba si uvědomit, že polský rolník neplatí daně, jako český a tím výrobní náklady jsou nižší a prodejní cena rovněž.
Zdroj: http://www.farmer.pl/finanse/podatki-rachunkowosc/mf-polski-rolnik-nie-placi-podatku,56940.html
0 Nominace Nahlásit |
Proč? Protože je vyrobeno přímo pro český trh. Třeba polská másla vyvážená do Německa obsahují více mléčného tuku a méně vody, než ta, která se dováží k nám. Ta obsahují méně mléčného tuku a více vody, než byvá uvedeno na obalu a než je stanoveno pro máslo v příslušném právním předpisu. ☹
0 Nominace Nahlásit |
Německé versus polské máslo.
Z toho německého nejde udělat krém na koňakové špičky, zatím co
z polského a jihočeského másla to jde jedna báseň. A teď
babo radˇ.
marci1, máslo je považováno, když obsahuje minimálně 80 % mléčného tuku a zbytek tvoří voda (do 16 %) a mléčná sušina (bílkoviny, laktóza). A záleží na objednavateli, kolik tuku má dodávané máslo obsahovat.