Například takový modrý portugal nebo frankovka. Ve studeném stavu chutnají skvěle. Běda po ohřátí pro přípravu svařáku. Bez cukru hrozí nauzea. Čím to?
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? nyjono před 2876 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Možná pro to, že to není víno,ale z něj vyrobený nápoj. Pak ta otázka v podstatě zní stejně, jako Proč do xxx patří yyy… Samozřejmě si ho můžete udělat i bez cukru, cukr nahradit medem nebo jiným sladidlem (třeba i sladkou šťávou), ale do svařáku cukr patří, a to dokonce historicky…
První zmínky o svařeném víně spadají do druhého století (možná se najdou i starší odkazy…), kdy Římané chránili svá těla proti chladu právě svařeným vínem. Ono vůbec- tehdejší vína byla extraktnější, plnější, vyzněla i alkoholověji, Římané si do nich běžně přidávali koření, víno ředili vodou…
Tím, jak Římané dobývali okolní svět, rozšiřovala se znalost (a popularita) svařeného vína i do okolních států. Skoro všude zdomácnělo,s lehkou obměnou receptury (třeba s mlékem)…
Ve středověku se svařenému vínu říkalo Ypocras nebo Hipocris (podle Hippokrata), bylo považováno za velmi zdravé v zimním/ chladném období… Bylinky a různá přírodní sladidla se do vína přidávala, aby se víno stalo pitelnějším…
V 5./6.st se objevuje recept v Apiciusově kuchařce: 1 díl vína, 1 díl medu, svařit, přidat ke směsi pepře, bobkového listu a šafránu
Slovník Merriam webster definuje, že první použití slova mull (svařák) bylo míněno jako teplé, oslazené a aromatické s kořením (víno, cider)
Za popularitu svařeného vína v období Vánoc prý může Vánoční koleda od Dickense…
více historie cukru/ medu/ sladidel ve svařeném víně v odkazech níže (v aj)
Většina vín, až na ten produkt určený primárně pro svařené víno, je vyráběna tak, aby se dala konzumovat v optimální teplotě určené k podávání vín. Žádnému vínu vysoká teplota nesvědčí. Takhle vysoká teplota radikálně změní veškerou chuť vína- upozadí vše příjemné, podpoří alkoholovou chuť, hořkost a pod. Je to proces, jehož přesný průběh neznám, ale budete-li chtít, dohledáte na netu, v knihovně a pod.
Nevyhovuje-li vám svařené víno vyrobené z těchto dvou odrůd, zkuste jinou, popř. sladší verzi vína. Svařené víno si můžete vyrobit i z bílého vína, přidané ingredience jsou čistě na vaší fantazii. Striktně daný postup neexistuje… S dobře vybraným vínem si pak můžete vyrobit svařák i bez cukru…
Nevolnost vám může způsobovat i přecitlivělost na některou kořenící složku (jste-li jinak zdráv). Každopádně- tak, jako se pití vína nedoporučuje na lačný žaludek, platí toto pravidlo i při pití svařeného vína. Stejně tak jeho vypité množství by nemělo přesahovat únosnou mez…
http://www.wineintro.com/mulled/history.html
https://merryleesj.wordpress.com/2013/12/10/muddling-through-a-short-history-of-mulled-wine/
https://www.vivino.com/wine-news/the-history-of-mulled-wine
a jeden v čj http://www.vitalia.cz/clanky/svarene-vino/
0
před 2875 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit |
Řekl bych, že proto, že směs různých vůní i těch nelibých, které
jsou normálně zcela v pozadí se z ohřátého vína uvolňuje mnohem
silněji. To pak vede k nepříjemným pocitům. Ale ona ani teplá voda není
nic moc.
A kromě cukru ještě přidat skořici, hřebíček a citronovou kůru. Já
tám šoupnu ještě jalovec a kousíček badyánu. A když se to pak vylepší
troškou rumu, tak to postaví na nohy i mrtvolu. 🙂
0 Nominace Nahlásit |
Protože to tak kuchaři a ochutnávači před námi vyzkoušeli.
0
před 2876 dny
|
0 Nominace Nahlásit |