1. Samozřejmě určitě nejlepší banány jsou utržené zralé přímo se stromu.
" Banánům se daří v teplých oblastech, kde v zimě nemrzne. Vysoké teploty jim totiž svědčí. Během roku se teplota v Levubu obvykle pohybuje mezi 12 a 35 stupni Celsia.“ Banány potřebují pravidelné dešťové srážky nebo se musí každý týden zalévat..
Od květu do sklizně uplyne asi 3 – 6 měísců.
https://wol.jw.org/cs/wol/d/r29/lp-b/102003205#h=5
2. Banány se sklízejí v zelených trsech, když se dodávají na trh mírného pásma , takže dozrávají během dopravy. snížení teploty zvyšuje životnost, a snilžuje kvalitu. Teplota při přepravě nemá být nižší pod 13,5 °C.
Jak proces zrání v tlakových komárách probíhá – dočtete se v odkazu.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ban%C3%A1n
3. . Když koupíte banány, které nejsou zralé tak akorát, samozřejmě nejsou ještě přezrálé, nenecháváme je dozrávat v lednici, ale při pokojové teplotě., nebo ve špíži (nesmí být příliš chladná). Viz bod 1.¨
V některém pořadu v TM jsem zaslechla, že je dobré zabalit stopky do alobalu. Vyzkoušela jsem, opravdu se banánům prodlouží životnost.
Upravil/a: annas
4Kdo udělil odpovědi palec? vagra, Drap, dust8, independent
před 1753 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Banány se uchovávají při teplotě 11 – 18 °C (optimum 14 °C),
nižší teplota nebo průvan mohou způsobit poškození plodu.
https://www.hortim.cz/nase-sluzby/zrajeme/
Ve firmě Chiquita platí pravidlo, že do 24 hodin od sklizně musí být
banány v balírně zpracovány, zchlazeny na 14 °C a dopraveny do
přístavu. Cesta lodí v kontrolované atmosféře, regulující přísun
kyslíku a hlavně teplotu v rozmezí 13,5–14,5 °C, trvá 12 až 18 dní.
Při pozemní přepravě musí být dodržena přepravní teplota zelených
banánů na úrovni 14 °C, což zajišťuje chladírenská úprava kamionů
či železničních vagonů. Dozrávání banánů do konzumní zralosti
probíhá v dozrávacích komorách při teplotě 14–18 °C a ideální doba
je 4 až 8 dnů. správná teplota pro přechovávání a dopravu žlutých
banánů je 13–18 °C s tím, že ideální teplota (vyznačená na každé
krabici s banány) je 14 °C.
https://eregal.ihned.cz/c1-23133140-u-ovoce-a-zeleniny-rozhoduje-cas-teplota-a-setrnost
Z toho bych vyvodil, že zhruba těch 11 až 14 °C by měla být teplota, při které banány nejpomaleji dozrávají, ale ještě se nepoškodí.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek