Odpoveď byla označena jako užitečná
Někdo vymyslel. Možná po velikonoční pomlázce, když bylo v domě hodně vajec, někdo vyzkoušel je zabalit do mletého masa a recept předal dál. .
Toto „pštrosí vejce“ je velké, po rozkrojení připomíná vzhled pštrosího vejce.
Ve světě se jim říká skotská vejce, i u nás je pod tímto názvem můžete objevit v restauraci.
Skotská vejce přivezli Skotové z Indie, rozšířila se v 2. pol. 18 stoletío po celém území a zřejmě odtud se dostala i do jiných zemí.
Čeští kuchaři si je pojmenovali po svém, karbanátek se podával rozkrojený a jeho vzhled opravdu připomínal velké pštrosí vejce.,
V 50. či 60. letech 20. st. a později se tato vejce připravovala ve školních jídelnách i na vojně. Pak nějak zmizela a objevila se až později.
Mám dojem, že Betty McDonaldová smažila koule ze sekané a něčím je plnila. I to může být inspirace, nebol účastníci války, tyto karbanátky sloužily jako studené občerstvení.
Ještě mě napadlo, že se na Moravě ve 1. pol. 20. století chovali pštrosí holulbi, jejich vejce by určitě nezasytila, takže vytvořili vejce pštrosí.
Možností může být několik.
Upravil/a: annas
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1702 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 604 | |
zjentek | 572 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |