Avatar uživatele
Questman

Podle čeho se nazývá recept na „pštrosí vejce“?

Mám na mysli slepčí vejce obalená v mletém mase.
Jak vznikl tento název?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56 před 2474 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Někdo vymyslel. Možná po velikonoční pomlázce, když bylo v domě hodně vajec, někdo vyzkoušel je zabalit do mletého masa a recept předal dál. .

Toto „pštrosí vejce“ je velké, po rozkrojení připomíná vzhled pštrosího vejce.

Ve světě se jim říká skotská vejce, i u nás je pod tímto názvem můžete objevit v restauraci.

Skotská vejce přivezli Skotové z Indie, rozšířila se v 2. pol. 18 stoletío po celém území a zřejmě odtud se dostala i do jiných zemí.

Čeští kuchaři si je pojmenovali po svém, karbanátek se podával rozkrojený a jeho vzhled opravdu připomínal velké pštrosí vejce.,

V 50. či 60. letech 20. st. a později se tato vejce připravovala ve školních jídelnách i na vojně. Pak nějak zmizela a objevila se až později.

Mám dojem, že Betty McDonaldová smažila koule ze sekané a něčím je plnila. I to může být inspirace, nebol účastníci války, tyto karbanátky sloužily jako studené občerstvení.

Ještě mě napadlo, že se na Moravě ve 1. pol. 20. století chovali pštrosí holulbi, jejich vejce by určitě nezasytila, takže vytvořili vejce pštrosí.

Možností může být několik.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Díky podobnosti velkému vejci pštrosímu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek