nebo na internetu?
Doplňuji:
Nezlobte se na mě, ale odkazy na google či mi psát „jak kde“ mi opravdu
nemusíte, vygooglovat si to dokážu sama.
Asi jsem otázku nenapsala dost jasně. Zajímají mě konkrétní super-hyper
markety, jestli a ve kterých se tam dá celozrnná tmavá rýže sehnat…?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56 před 3999 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Na ´každém rohu´ – neloupané rýže je i v super-hyper (obvykle)
několik druhů.
Doplňuji:
OK – k doplnění – obvykle navštěvuju super/hyper Albert (tedy
HyperNova nebo HyperAlbert – omlouvám se, ale nesleduju rebrandy) a
Globus – v obou mají několik ´krabic´ rýže nebělené a několik
i skutečně neloupané. Některé mám i vyzkoušené – chuťově OK,
z některých ´lezou´ slupky trochu okatě.
Proč takovou rýži sháníš – smím-li se ptát?
Upravil/a: anonym
0 Nominace Nahlásit |
Toto mně prozradil Google:
https://www.google.cz/search?client=opera&q=celozrnná&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8#q=celozrnn%C3%A1+r%C3%BD%C5%BEe+k%C4%8D
Doplňuji:
Pokud si to dokážeš sama vygooglit – proč se tedy ptáš?? V tom
případě tvoje otázka jaksi postrádá smysl.. ))
Upravil/a: beer
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?www Nahlásit |
ad beer:
protože google ti neukáže konkrétní obchody, kde se tato rýže prodává!!
Co je na tom nepochopitelného??!!
Ad mowla: celozrnná rýže je oproti bílé bohatší na vitaminy a
minerály. Pouze celozrnná rýže obsahuje dostatek kvalitních živin –
plnohodnotných bílkovin, vlákniny (důležité pro funkci střev), mastných
kyselin, vitamínů, minerálů, stopových prvků.
Bílá rýže: rýže je podrobena dalším „kosmetickým“ úpravám.
Kartáčováním se stává zrno takto rafinované rýže znovu hladkým a
pevným. Následným olejováním (zrno se stříká rostlinným olejem nebo
častěji vaselinou) se zrno chrání před rozpadem na mouku. (Vaselina
obsahuje polyaromatické uhlovodíky, které jsou rakovinotvorné). Olejování
může, ale nemusí, předcházet leštění. Během leštění se zrno
stříká tenkou vrstvou glukózy a mastku, aby bylo bělejší a lesklejší
(mastek býval kladen do souvislosti s rakovinou žaludku u Japonců,
proslulých vysokou konzumací bílé hlazené rýže). Tato vrstva rovněž
brání příliš rychlému rozpadu zrna během vaření. Výsledkem je
rafinovaná leštěná rýže – tedy produkt s velmi nízkou výživnou
hodnotou.
Tmavá celozrnná rýže má také nižší glykemický index, to znamená, že oproti bílé rýži, po které lidé často brzy pociťují hlad, tak tmavá rýže tě zasytí na delší dobu.