Jednou za týden docházím pracovně do jedné firmy učit angličtinu a na jejich kávu se vždy těším. Čím to, že je jejich káva (z kávovaru) tak dobrá?
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? zjentek, Disraeli před 1067 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Řekl bych složitějším zpracováním té kávy a systémem, který
udělá (téměř) vše za tebe.. narozdíl od kávy, která se zalévá
obyčejnou vařící vodou z konve.
Spousta trubek, ohřívací systém, správná teplota, čerpadlo, tlak a
doslova „procedění“ té vody přes jemně namletou kávu natolik, že
z těch kávových zrnech (respektive spíš prachu) vytlačí všechnu tu
chuť kávy… jestli máš přístup ke kávovaru, zkus si nachystat z jedné
té samé odměrky (či kapsle) kávy, druhý šálek… uvidíš, že na
podruhé už ti proteče skoro jen průsvitná voda bez chuti nebo jen
s náznakem chuti po kávě… zde je vidět, jak je z té mleté kávy
proceděna všechna její chuť (přes filtr a jeho systém. Dostane z té
kávy maximum – díky tlaku, správné teplotě, správnému protečení té
vody, ale i správné filtraci :)).
Nejsem odobrníkem a nevím jak PŘESNĚ do detailu kávovary fungují, takže
je to jen moje domněnka. Faktorů bude jistě hodně, už jen protože, že
existuje tolik kávovarů s tolika funkcemi a rozdílnými cenami.
Existují však 3 druhy kávovarů (máme pákový De'Longhi) a ty se
můžou ještě mírně lišit, nemluvě o jejich kvalitě a nespočtu druhů
káv, odvjíjející se od zpracování zrn až po druh přípravy té vařené
kávy… líp by ti odpověděl nějaký barista.
BTW čerstvě mletou kávou to být nemusí… já mám kávu namletou dlouho
dopředu, uschovanou v dózi a ta káva z kávovaru je pořád stejně
kvalitní. Takže čerstvostí namletí to úplně nebude. Jde o složitost
přípravy (s tím, že to složité, mechanické.. za tebe dělá ta mašina.
Je to logicky speciálně upravené na kavů, aby to postupem přípravy,
udělalo „čistou“ kávu, se správným extrahováním atd).
Tady trochu infa o funkci pákových kávovarů: https://espressodoma.cz/vzdelavani-jak-funguje-kavovar-espresso-pakovy/
Upravil/a: Disraeli
3Kdo udělil odpovědi palec? quentos, Odpovědi.cz, da ny
před 1067 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos Nahlásit |
Záleží na typu. Ty na zrnkovou kávu kávu (samozřejmě záleží na její kvalitě) čerstvě namelou a skrz ní pod tlakem proženou vařící vodu. To co může být důležité:
2Kdo udělil odpovědi palec? Odpovědi.cz, quentos
před 1067 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Záleží na více faktorech.
Druh kávy, hrubost mletí, čerstvost mletí, kvalita vody i kávy, způsob
přípravy, tlak vody při přípravě, …
2Kdo udělil odpovědi palec? Odpovědi.cz, da ny
před 1067 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Zřejmě je to kvalitní surovinou/kávou/ kterou do přístroje dávají. Na trhu je nespočet druhů káv v dosti rozdílné kvalitě.
1Kdo udělil odpovědi palec? Odpovědi.cz
před 1067 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Možná ti jejich kafe chutná, ale lepší kávu než turek v džezvě ta mašina neudělá. (;
0
před 1067 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Kávovar pracuje na principu průtoku vody pod tlakem skrz jemně namletou kávu. Příprava kávy v kávovaru se liší od ruční přípravy v tom, že je rychlejší a konzistentnější díky přesnému nastavení tlaku, teploty a času.
Hlavní důvod, proč se káva z kávovaru může zdát lepší, může být spojen se třemi faktory:
Zároveň může hrat roli i fakt, že kávu pijete v příjemném prostředí a jste na ni psychologicky naladěni. To může vytvářet pozitivní asociace a zlepšovat celkový zážitek z pití kávy.
0
před 376 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2650 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1357 | |
led | 1356 | |
aliendrone | 1181 | |
zjentek | 1079 | |
Kelt | 1014 |
Astronomie |
Fyzika |
Jazyky |
Matematika |
Sociální vědy |
Technické vědy |
Ostatní věda |