Názory na to, které tuky se méně přepalují, tedy jsou vhodnější n smažení, se různí. Dnes se vrací k sádlu, jinak oleje. Nejdzravější varianta je smažené pokrmy nepřipravovat.
Rada odborníka, třeba se dovíte to, co o smažení pokrmů nevíte,
Z olejů je nejvhodnější (tepelně nejstabilnější) rafinovaný olivový olej používaný na smažení především v zemích v oblasti Středozemního moře. Lze použít i kvalitní řepkový olej (pokud je starší, objeví se při smažení pach, většinou rybí, způsobený rozkladnými produkty oleje).
Jinak je jasné, že smažení nepatří mezí doporučované úpravy potravin z hlediska zásad správné výživy a mělo by se omezovat. Smažení je úprava pokrmu, která je z hlediska zdraví nejméně vhodná, a to z více hledisek. Spotřebuje se při něm velké množství tuku a také při něm vznikají škodlivé látky. Navíc dochází k oxidaci použitého tuku. To vede ke vzniku tzv. volných kyslíkových radikálů, tedy velmi aktivních látek, které se značnou měrou podílejí na vzniku nádorových onemocnění a nemocí srdce a cév. Ochranu proti volným kyslíkovým radikálům poskytují antioxidanty, mezi které patří třeba vitamin C, E, beta karoten, minerální látka selen, koenzym Q10 a fytochemikálie (například lykopen, kvercetin, lutein a indol). Tyto antioxidační látky se nacházejí především v syrové zelenině a ovoci, proto se doporučuje jíst ke smaženým nebo pečeným jídlům velký zeleninový salát.
http://www.viscojis.cz/zachazeni-s-potravinami/zpracovani-potravin/259-smaeni
0 Nominace Nahlásit |
Dříve se smažilo jen na sádle, pak že prý je vhodnější rostlinný
olej. Teď se zase sádlo vrací a nezdravé zase málem není ))
Tedy drž se kuchařky – něco vyžaduje máslo, jindy je to celkem jedno a
hlavně jde o to, aby se tuk nepřepaloval (rostlinné jsou
choulostivější).
Zkušenost
Doplňuji:
Dobré zkušenosti mám s olejem slunečnicovým, kupuji ale ten nejdražší.
Dá se použít i do salátů, nemá pachuť. Při smažení na pánvi teplotu
hlídám tak, že olej má nakonec jen o málo tmavší barvu. S hladinou
cholesterolu je můj lékař spokojen.
Upravil/a: beer
0 Nominace Nahlásit |
Doma smažíme na sádle. Nedávno jsem byla na přednášce o tucích, a tam vychvalovali jakési ghí, kteréžto je přečištěné máslo http://www.ghicko.cz/
2Kdo udělil odpovědi palec? redy, briketka10
před 3931 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?briketka10 Nahlásit |
Pokud smažit, tak na sádle!!! Snáší dobře vysoké teploty, není
karcinogenní a smažený pokrm není nacucaný tukem. Doporučuje se přidat
kolečka mrkve nebo brambor na volná místa :).
Pokud zvolíte olej, tedy řepkový (pokud možno ne z GM plodin, někdy bývá
uvedeno na láhvi), přidat „ořech“ či lžíci sádla a opět pár
koleček mrkve.
Slunečnicový olej nepoužívat, v případě zájmu sdělím
důvody 🙂
0
před 3928 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 3408 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2007 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1339 | |
zjentek | 1202 | |
hanulka11 | 1028 | |
elkon | 962 | |
quentos | 955 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |