marci1
Čaj z ní ulevuje od nervozity, stresu, neklidu či napětí, doporučuje
se proti nespavosti. Lze ho připravit také z čerstvé rostliny, kterou
můžete využít i při přípravě polévek, omáček, nádivek, slaných
štrúdlů, koláčů a v neposlední řadě salátů.
Léčivé účinky šanty se uplatní i při nachlazení a bronchitidě, kdy
snižuje horečku a podporuje pocení. V případě zažívacích problémů
zlepšuje trávení, působí protiprůjmově, snižuje krevní tlak, tlumí
svalové i střevní křeče, menstruační bolesti. Ženám se velmi
doporučuje v období klimakteria a vůbec při hormonální nerovnováze.
Nejčastěji se užívá jako nálev, který připravíte ze dvou polévkových
lžic byliny louhovaných asi dvacet minut ve čtvrt litru vody. Ten se dá
použít i k přípravě bylinné koupele. Ve formě kašovitého obkladu
hojí různé rány a pohmožděniny, užívá se stejně jako kostival.
https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/santa-kocici-jak-ji-pestovat-a-k-cemu-vyuzit
🙂