Avatar uživatele
Kelt

Na čem závisí rychlost ochlazování?

Z fyziky dovedu vypočítat teplotní změny pokud znám teplotu látek jejich množství a skupenské teplo. A jak je to z dobou ochlazování? Uvařím si čaj, dám do hrnku. V místnosti je určitá teplota. Místnost má určité rozměry. Za určitou dobu se dá čaj, káva pít. Nechci to pít studené. Pokud bych měl teploměr, tak zjistím, za jak dlouho to dosáhne určité teploty. Závisí rychlost ochlazování na velikosti místnosti, objemu hrnku, ploše. ? Děkuji

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? zjentek, Savier před 8 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
ChatGPT

Rychlost ochlazování horké tekutiny, jako je třeba čaj, závisí na několika faktorech:

  1. Teplotní rozdíl: Teplo se přenáší z teplejší oblasti do chladnější oblasti. Pokud je teplotní rozdíl mezi čajem a okolním prostředím větší, čaj se ochlazuje rychleji.
  2. Povrch tělesa: Termodynamika nám říká, že rychlost přenosu tepla je přímo úměrná ploše, přes kterou se teplo šíří. Tedy, čím větší je vrchní plocha hrnku s čajem, tím rychleji se čaj ochladí.
  3. Materiál nádoby: Rychlost ochlazování také závisí na tepelné vodivosti materiálu nádoby. Například, skleněné nádoby obecně přenáší teplo rychleji než keramické.
  4. Proudění okolního vzduchu: Čaj se ochladí rychleji, pokud je vystaven proudu vzduchu. To je důvod, proč se nápoje v horkých dnech ochlazují rychleji, pokud je kolem nich průvan.
  5. Objem čaje: Menší objem se ochladí rychleji než větší objem.

Velikost místnosti by neměla mít na rychlost ochlazování primární vliv (pokud nebudeme uvažovat extrémní případy jako malý, uzavřený prostor, kde by se mohla hřát atmosféra od horkého nápoje).

Simulace těchto přírodních jevů za účelem odhadu rychlosti ochlazování je oblastí, kterou pokrývá fyzikální disciplína nazývaná termodynamika.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

chatGPT ještě zapomněl na reflexivitu povrchu – tedy část výměny tepla je realizována zářením a tady záleží jak na povrchu toho hrnku na stěnách místnosti. Ale teplo přenesené tímto způsobem bude dělat za běžných podmínek jen cca 10–30%.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek