Polopaticky : Stanovíme si podélnou osu. U veky nejlépe od špičky k druhé špičce. Příčným řezem je potom každý řez vedený kolmo na podélnou osu. Podélným řezem je tedy v tomto případě řez, vedený po podélné ose, nebo rovnoběžně s ní.
0 Nominace Nahlásit |
pri pozdĺžnom delení režeme veku pozdĺžne.
pri priečnom delení režeme veku priečne.
lebo
pri pozdĺžnom delení nerozrežeme veku priečne.
pri priečnom delení nerozrežeme veku pozdĺžne.
Doplňuji:
ešte malé doporučenie pri príprave chlebíčkov:
urobte si exkurziu do lahôdkárstva, jeden chlebíček si kúpte a preštudujte ho – rozmerovo, konštrukčne i skladobne.
potom pokusnou metódou vylúčte všetky metódy krájania veky, ktoré budú mať za výsledok nevyhovujúci polotovar na prípravu chlebíčka (kľudne i porovnajte so vzorom [dúfam, že ste ten chlebíček z lahôdok neskonzumoval!]) – opakujte dovtedy, kým nebude výsledný polotovar vyhovujúci.
výsledný poznatok si doporučujem zaznamenať (kľudne i na videozáznam, zoberte si príklad z nebohého Kolesu) pre neskoršiu potrebu – veď za rok to budete potrebovať zasa.
Upravil/a: arygnoc
0 Nominace Nahlásit |
Veku mám na dřevěné destičce, řežu rovnoběžně s deskou stolu –
maximálně dlouhý řez, obě strany jsou stejně dlouhé a je zrcadlově
symetrické – to je podélně.
Řežeme kolmo na desku, aby řez byl co nejkratší – jedná se
o příčný řez. Opět musí být oba díly zrcadlově souměrné.
0 Nominace Nahlásit |
Jistě – vezmi si lopatu a polož na ni veku. Pokud veka leží
souběžně s horní nebo dolní hranou lopaty, tak míříš-li nožem kolmo
k vece, potom se jedná o řez příčný (čili v úhlu 90 stupňů).
Pokud je úhel nože vůči vece v jakémkoliv jiném úhlu až do
180 stupňů, tak jde o řez šikmý (některý může být i zvláštní,
nepochopitelný a divný).
Dosáhneš-li při řezu veky 180 stupňů, tak nůž rovnou polož a nefinti
na své okolí, že máš snahu něco dělat.
Než to takhle vystvětlovat, radši ti ty chlebíčky udělám.
Doplňuji:
Ještě bych dodala, že veka se podélně neřeže. Tohle využiješ spíše
u baget. Pokud máš se řezáním veky problém, tak se dají odkrojit oba
konce, vydlabat střídka a veka naplnit. Po zatuhnutí náplně můžeš
krájet jakkoliv je ti libo. Pokud to provedeš podélně, tak to bude nejspíš
docela slušný průšvih. Šikmo nebo příčně je to ale velmi hezké i na
pohled a jednoduché na dozdobení.
Upravil/a: anonym
0 Nominace Nahlásit |
že by schizofrenie: http://www.odpovedi.cz/otazky/krajite-veku-na-chlebicky-sikmo-nebo-pricne
0 Nominace Nahlásit |
podélný je po délce tzn že z veky budou dlouhé pláty.Příčný je napříč tedy na šířku,tzn že to bude jak když nakrájíš houskový knedlík.
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 3985 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
To ano, ale zda je veden řez zprava doleva či obráceně! 🙂
Pravák zprava do leva, levák obráceně.
Ještě jsem si vzpomněla na variantu, kde se veka nejdřív prořízne
podélně, vydlabe, naplní se dobrotami a po vychlazení v lednici se krájí
příčně 🙂
😁