dubraro
Ano, i dosud neprořezané zuby se mohou kazit.
Drap
Může, ale nemusí. U každého jedince je to jiné.
anonym
„Kažení“ je takový neodborný termín, že se těžko odpovídá. Už
jen vlivem PH v ústech dochází k zabarvování zubů. Navíc zub je tvořen
živnou vnitřní částí, která vylučuje minerály, které doluje z krve.
Tyto minerály se pak usazují kolem této živé části. Je logické, že to
není nějaký dokonalý proces a už tady může dojít k usazování
nevhodných látek. Zuby jsou pak utvářeny především vnitřními tlaky
v ústech a pak samozřejmě broušením zubů o sebe a o potravu.
Minerální obal zubů neustále praská a podobně jako kosti jsou pak tyto
praskliny opravovány větším nánosem vápníku a dalších nepevných
částí. Při těchto poškození, ke kterým může dojít na jakékoli
zubovině, se pak snadno na živé části zubu usadí nečistoty, které jsou
pak uzavřeny po opravě zubu, Takže faktorů kazivosti zubů je ve výsledku
obrovské množství. To nejdůležitější je tedy udržování hygieny dutiny
ústní (po požití nevhodných látek použít protilátky/vyčistit zuby –
kyselé, kouření, sladké, … ) a regulace příjmu minerálních látek →
vnímání nedostatku stavebních minerálů a naopak nadbytku nevhodných →
např. železo. Typickým projevem stravy na kvalitu zubů je například
průsvitnost, nebo šedé podbarvení → nadbytek křemíku a nedostatek
vápníku. Nedostatky ve stravě pak velmi rychle překlenou ve zvýšenou
kazivost.
Zubní technik VOŠZ a SZŠ Komenského 248, Hradec Králové