Avatar uživatele
Kepler

Máte zkušenost se skleněnou zapékací miskou?

Včera jsem si koupil z borosilikátového skla a v návodu píšou, že by se neměla dávat do vyhřáté trouby. To se mi nějak nezdá, podle mých zkušeností by takové sklo rychlý ohřev mělo snést. Samozřejmě, při rychlém zchlazení by asi praskla.

Zajímavá 0 před 2244 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Dochy

Běžně troubu předehříváme… Možná když to položíš dolů přímo na dno, mohla by se ohřát příliš rychle a nerovnoměrně, což by možná (čistě hypoteticky) ji mohlo zničit. Já ji dávám vždy na dráty, takže se toho nebojím.

Přinejhorším praskne, tak pak u další už budeš vědět 😉

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Používáme již léta, nikdy nebyl žádný problém. Běžně ji dáváme do teplé trouby.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ivzez

Nevím, co je borosilikátové sklo, a nevím,
z jakého skla se „ohnivzdorné nádobí“ vyrábělo dříve.

Mám dvě „letité“ ohnivzdorné misky a pokud se chystám
zapékat, předehřívám troubu už během přípravy.

Zatím obě misky slouží dobře.

Upravil/a: ivzez

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

ivzez: borosilikátové sklo je používáno i jako chemické nádobí a snese ohřev přímým plamenem i když je obsah studený. Jde však o tenkostěnné sklo. Zapékací misky jsou o dost masivnější, takže riziko prasknutí je větší. Proto se ptám na zkušenosti.

před 2244 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Měla jsem v minulosti, tehdy se říkalo jenského sklo, i bábovkovou formu, jenže jsem potřebovala, aby bábovka po upečení rychle vychladla.

Bezmyšlenkovitě jsem formu psotavila na schody. Najednou rup – forma prraskla.

Mám t zapékací mísy v několika velikostech, používám je pravidelně, vkládám do předhřáté trouby. Používám je ráda, protlže je vidět, jak se pokrm propéká.

před 2242 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

Já mám také silnostěnné misky.
Jednu o obsahu asi 2 litrů, druhou cca poloviční.

před 2244 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek