Avatar uživatele
annas

Máte rádi kaviár? Napadlo vás někdy, zda byl kaviár i v minulosti považován za lahůdku a kdy se objevil na stole?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 12Pro koho je otázka zajímavá? vagra, Andělé, johana 56, hanulka11, dědapetr, anonym, Drap, fcoop, redy, anonym, akvidzerp, Sarrow před 4610 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Andělé

Hanulka o něm našla pěkné zajímavosti a já jen doplním,že jsem mu na chut nikdy nepřišla.Ale myslím si,že tj.o zvyku. Kdybychom žili u moře,snad by nám i chutnal.:-)

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
hanulka11

Já ho ráda nemám, občas ho dostane v nějakém balíčku /dárkovém/ ale nepřišla jsem mu na chuť . Jinak ,zde jsou zajímavosti o něm
http://www.big­menu.cz/clanky/Ka­viar.html
Doplňuji:
že rybí jikry mohou být chutné a výživné objevily chudí rybáři, pro které bylo moře jediným zdrojem potravy. Pokud budeme pátrat po historii kaviáru první cesty nás dovedou do chudé Archmánie, která patřila mezi důležité křižovatky obchodních cest – setkávali se tu kupci z Asie a Evropy. Díky těmto kupcům objevili kaviár i Evropané a obyvatelé celé Asie.

Upravil/a: hanulka11

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
vagra

I taková delikatesa jako je kaviár, hledala poměrně dlouho cestu k našim mlsným jazýčkům. Ve starověku se jeseteří maso rovnalo hodnotě stohlavého stáda ovcí, ale jikry se házely prasatům. Ve dvanáctém století se kaviár objevil v Konstantinopoli. Sám papež ho nepovažoval za lahůdku, ale za vhodný pokrm během půstu.

Když Galileo Galilei poslal kaviár své dceři do kláštera, smíchala ho se sušenými fíky a oříšky a poslala ho svému rodičovi zpět jako ochranný prostředek proti moru.
A když ho Petr Veliký poslal francouzskému králi Ludvíku XIV., byl král tak znechucen, že ho vyprskl na drahý koberec paláce ve Versailles.

Doplňuji:

Přiznávám, že se bez něj obejdu…:-D

Zdroj: http://www.ces­katelevize.cz/po­rady/1095927644-kalendarium/?from=40

Upravil/a: vagra

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Damiana

Mám ho ráda, občas si dopřeji pravý, ze specializované ruské prodejny v KV, kde ho prodávají i na váhu.
Proto předpokládám, že na carských stolech byl jistě uznávanou lahůdkou. Víc jsem po tom nikdy nepátrala…
Troška opravdu kvalitního úplně stačí. Taková pečená brambora ve slupce – prsty rozmáčknout, lehce osolit, na to kopeček extra husté kysané smetany a lžička kaviáru z jesetera, snítka kopru, jóó to je lahůdka.
Barvené jikry z kdovíčeho, smíchané s bílkovou hmotou a prodávané za cenu kolem 40– ti korun s pravým kaviárem nemají vůbec nic společného. Jen páchnou rybinou a ještě divně praskají. Kaviár se má rozplývat. Jazykem se jen lehce přetře o horní patro a kaviár se úplně rozpustí.
Sakryš, úplně se mi sbíhají sliny! 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

často ho sice nekonzumuji, ale chutná mě. Nevím, jak jeho historie sahá daleko do minulost. Vím že v carském rusku byl používán a ceněn. A také kanadští indiáni používali jikry z lososů ještě před příchodem bělochů

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
annas

Damiano, i mně se sbíhají sliny. Ale v takové kombinaci jsem kaviár nejedla.

před 4610 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek