ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 12Pro koho je otázka zajímavá? vagra, Andělé, johana 56, hanulka11, dědapetr, anonym, Drap, fcoop, redy, anonym, akvidzerp, Sarrow před 4610 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Hanulka o něm našla pěkné zajímavosti a já jen doplním,že jsem mu na chut nikdy nepřišla.Ale myslím si,že tj.o zvyku. Kdybychom žili u moře,snad by nám i chutnal.:-)
0 Nominace Nahlásit |
Já ho ráda nemám, občas ho dostane v nějakém balíčku /dárkovém/
ale nepřišla jsem mu na chuť . Jinak ,zde jsou zajímavosti o něm
http://www.bigmenu.cz/clanky/Kaviar.html
Doplňuji:
že rybí jikry mohou být chutné a výživné objevily chudí rybáři, pro
které bylo moře jediným zdrojem potravy. Pokud budeme pátrat po historii
kaviáru první cesty nás dovedou do chudé Archmánie, která patřila mezi
důležité křižovatky obchodních cest – setkávali se tu kupci z Asie a
Evropy. Díky těmto kupcům objevili kaviár i Evropané a obyvatelé
celé Asie.
Upravil/a: hanulka11
0 Nominace Nahlásit |
I taková delikatesa jako je kaviár, hledala poměrně dlouho cestu k našim mlsným jazýčkům. Ve starověku se jeseteří maso rovnalo hodnotě stohlavého stáda ovcí, ale jikry se házely prasatům. Ve dvanáctém století se kaviár objevil v Konstantinopoli. Sám papež ho nepovažoval za lahůdku, ale za vhodný pokrm během půstu.
Když Galileo Galilei poslal kaviár své dceři do kláštera, smíchala ho
se sušenými fíky a oříšky a poslala ho svému rodičovi zpět jako
ochranný prostředek proti moru.
A když ho Petr Veliký poslal francouzskému králi Ludvíku XIV., byl král
tak znechucen, že ho vyprskl na drahý koberec paláce ve Versailles.
Doplňuji:
Přiznávám, že se bez něj obejdu…:-D
Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1095927644-kalendarium/?from=40
Upravil/a: vagra
0 Nominace Nahlásit |
Mám ho ráda, občas si dopřeji pravý, ze specializované ruské prodejny
v KV, kde ho prodávají i na váhu.
Proto předpokládám, že na carských stolech byl jistě uznávanou lahůdkou.
Víc jsem po tom nikdy nepátrala…
Troška opravdu kvalitního úplně stačí. Taková pečená brambora ve
slupce – prsty rozmáčknout, lehce osolit, na to kopeček extra husté
kysané smetany a lžička kaviáru z jesetera, snítka kopru, jóó to je
lahůdka.
Barvené jikry z kdovíčeho, smíchané s bílkovou hmotou a prodávané za
cenu kolem 40– ti korun s pravým kaviárem nemají vůbec nic společného.
Jen páchnou rybinou a ještě divně praskají. Kaviár se má rozplývat.
Jazykem se jen lehce přetře o horní patro a kaviár se úplně
rozpustí.
Sakryš, úplně se mi sbíhají sliny! 🙂
0 Nominace Nahlásit |
často ho sice nekonzumuji, ale chutná mě. Nevím, jak jeho historie sahá daleko do minulost. Vím že v carském rusku byl používán a ceněn. A také kanadští indiáni používali jikry z lososů ještě před příchodem bělochů
0 Nominace Nahlásit |
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |