Už tradičně velmi záleží na kvalitě nožů i brusného nářadí. Dobré kuchyňské nože většinou přetáhnu jen na vysoce kvalitní ocílce. Občas použiji kamenný nebo diamantový brousek. Vždy se jedná o trpělivou a jemnou ruční práci.
0 Nominace Nahlásit |
Ano > https://www.youtube.com/watch?v=yN-p-w1UHqU Na své nože pouížvám vodní brousek 1000/3000 https://brusnekameny.cz/cs/brusne-kameny-taidea/1233-taidea-kombinovany-1000-3000-brusny-kamen-taidea-t6310w-6951258963101.html?gclid=EAIaIQobChMInsv2lYPf3wIV1OJ3Ch3C4gcVEAQYASABEgIpX_D_BwE + kožený pásek, na nože ostatních napřed kolečko do vrtačky https://modelypocitace.eu/dum-a-zahrada/kuchyne/kuchynske-nacini/brousky-na-noze/magg-030011-bruska-na-noze-a-nuzky-do-vrtacky.html?ItemIdx=8 k vytvoření základní fazóny (abych se neubrousil xmrti – ségry např. dokáží udělat z perfektně nabroušeného nože doslova kopyto během měsíce)! :)
BTW – OCÍLKA neslouží k BROUŠENÍ nožů, nýbrž k DOOSTŘOVÁNÍ již NABROUŠENÝCH nožů!! Typicky – i když krájíš rajčata na dřevěném prkénku, tak po určité době se vymazlené ostří potřebuje „obtáhnout“ přes ocílku. Čím tvrdší krájený materiál, tím častěji je třeba ocílku používat (obtahovat přes ní nůž) k udržení jeho ideální ostrosti.
Ale BACHA!!! Má to své „úskalí“! Ty si pracně nabrousíš a udržuješ nože ostré, pak přijde ženská a klidně během JEDINÉHO vaření z nich udělá „oddělovače sýrů“! Typicky moje starší starší než aby si vzala sekáček na maso, tak si vezme paličku na maso a jako kladivem jí mlátí do nože jen proto, že s ním nemůže „uříznout“ kost!!! A můžeš se činit ZNOVA!! A kdyby jen to!
To si takhle ke mně ségra přivede na pomoc kamarádku, jako že mi uklohní „ňamiky papiky“. Kamarádka není zvyklá na ostré nože, pochopitelně se do sebe důkladně zařízne při krájení cibule, ale neumětelské kopyto dle sestry NENÍ její kamarádka, nýbrž JÁ mám idiotsky ostré nože! Tudíž jdi na to „s rozumem“, abys pak nelitoval! ;) :D :D
0 Nominace Nahlásit |
Ano. Osobně používám sadu od lanskyho.
Zdroj: https://www.kapesni-noze.cz/brousky-brusky-ocilky/lansky-deluxe-knife-sharpening-system-5-brousku/
3Kdo udělil odpovědi palec? annas, aliendrone, Complex
před 2128 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ano mám. Mám několik poměrně velkých brousků různé zrnitosti a používám je podle potřeby. Brousím dost často, nejen sobě.
3Kdo udělil odpovědi palec? annas, aliendrone, Complex
před 2128 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
První nabroušení provádím protahovacím brouskem, něco jako tohle: https://www.biano.cz/produkty/brousky-a-ocilky?utm_source=seznam&utm_medium=cpc&utm_campaign=3-76+SCHA-Nadobi+-+VS&utm_content=Brousky+a+oc%C3%ADlky&utm_term=brousek
Je to otázka několika vteřin, pokud chci mít super ostří, dodělám to
jemným kamenem („karborundum brousek“). Mám i ocílku, ale ta je na nic.
Asi není dost kvalitní.
0 Nominace Nahlásit |
Jo. Brousím na brousku na kosy (carborundum – i když nějaká
novější varianta)
Je fakt že u hodně zničeného nože to chvíli trvá. Udržovaný nůž má
rajčatořeznou kvalitu během pár sekund)
0 Nominace Nahlásit |
Ztráta času,lepší si koupit keramickej nůž a pár let na to nemusíš šáhnout. Ocel patří do středověku.
0 Nominace Nahlásit |
Až budu velký, tak si koupím tohle (viz Zdroj.:.) Je to celkem levné, má to výměnné kameny s různým zrnem a hlavně se dá lehce nastavit, jaký má mít výsledné ostří úhel. A budu muset být velký hodně rychle, protože všechny nože doma jsou tupé jak p**el.
Otec, starý soustružník a nástrojař, uměl nabrousit naše nože na nevhodné brusce ve sklepě, to já ale neumím. Nemám grif a bruska je rychloběžná a nedá se brousit namokro. Tak musím koupit tuhletu vychytávku.
0 Nominace Nahlásit |
Brousíte si doma někdo nože svépomocí? Můžete mi pomoci prosím s tím, jak dobře nože brousit?
Jestli chcete doma brousit nože, tak je potřeba na to mít hlavně kvalitní nože, které lze brousit a také na to mít i brousící sadu, tedy hlavně kvalitní brusný kámen. Není to nic drahého, já jsem si ho kupovala domů.
Kupovala jsem ji u dellinger .cz, Kupovala jsem u nich totiž i nože, které tam mají taky kvalitní. Když máte ostrý nůž, tak to je potom radost s tím vařit.
No, já jsem brousky zkoušela, ale teda… Zavrhla jsem to. Nože jsem svou péčí spíš zničila. Takže do broušení nožů se sama rozhodně nepouštím :D
Taky ne… Já jsem od manžela dostala hodně kvalitní nože a sama bych se do broušení nepustila. Myslím, že bych je svou „péčí“ akorát tak zničila. Využívám službu ostraposta, a to mi vyhovuje.
Eduart: Možná. Pokud jseš v kuchyni sám. Občas to někdo hodí mezi ostatní nádobíčko, občas se s tím někdo pokusí krájet kosti, poločas rozpadu keramického nože je u nás asi tak půl roku. Ocelovej jsem schopen si nabrousit sám, ale zuby na keramickým neopravím. A když píšu zuby, myslím tím opravdu zuby, ne ztupené ostří, ne zoubky 😉
Souhlasím. U mne je nejčastější „poruchou“ keramického nože také odšťípnutí/rozpůlení – obvykle v důsledku pádu z linky apod. Kvalitní ocel znovu nabrousím, s keramikou se můžu jít akorát vyfotit. A to v tom nemusí mít prsty ani moje starší starší setra, ta zlikviduje i keramiku natotata! ;) :D :D
Kromě dobrých brousků to chce taky o broušení něco nastudovat. Pro různé účely brousit jiná ostří. Jak píše Aliendrone, ocílka super věc, ale není to tak jednoduché. Jsou kvalitní a špatné. Musí se to s ní taky umět a taky o tom něco vědět.
Drap | 1481 | |
annas | 1221 | |
quentos | 983 | |
led | 674 | |
marci1 | 647 | |
Kepler | 614 | |
mosoj | 608 | |
hanulka11 | 556 | |
gecco | 433 | |
iceT | 426 |
Hobby |
Hry |
Online hry |
Hádanky a hlavolamy |
Ostatní volný čas a hobby |