Avatar uživatele
anonym

„Lopaťák“ je koláč typický pro Severní Moravu a né označení pro manuálně pracujícícho s lopatou? Jaký to má recept?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2859 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
da ny

Odpoveď byla označena jako užitečná

Jde o velikost ;)
„Tradice Moravskoslezského kraje: Lopaťák a frgál
Koláč velký jako lopata, plný borůvek a s křupavou drobenkou – kdo by na něj neměl chuť! Podívejte se s námi i na další jídla typická pro Moravskoslezský kraj.“
http://www.jak­vkuchyni.cz/slad­ky-moravskoslezsky-kraj-lopatak-a-frgal/

„Frgále mají být tenké a jejich dobrou chuť, dělá dobrá nádivka. "
"Ano paní říká pravdu frgál je nepovedený kousek a mrzí mne že se toto slovo ujalo,jsem mladší kousek ale lopaťáky jsem slyšela a u nás doma jsme tomu říkali pecáky“

Recepty k nalezení:
Valašský frgál (lopaťák)
http://www.on­linekucharka.cz/re­cept/7118/valas­sky-frgal-lopatak

Hukvaldský lopaťák borůvkový je koláč z kynutého těsta…
Použité suroviny receptu Lopaťák:
250 g másla | sůl | 70 g droždí | 500 ml mléka | 4 žloutky | 170 g cukru | 500 g hladké mouky | 500 g polohrubé mouky | Posýpka: | 200 g másla | 200 g hladké mouky | 150 g cukru | Na potření okrajů: | rum | smetana | 250 g másla | sušené hrušky | rozinky
Postup:
http://recepty­.chytrazena.cz/lo­patak-15107.html

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek