Avatar uživatele
Hufnágl

Líbí se vám recept bez zdrobnělin?

Inspirovala mne otázka https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/proc-se-v-ruznych-receptech-tak-casto-objevuji-zdrobnelinyn
… a tak jsem jeden upravil: Šunka po cikánsku (bez gramáže)
šunku nakrájíme na „pláty“, bílou veku na podlouhlé „chleby“, které opečeme na grilu na toasty. Šunku opečeme po obou stranách na tuku a položíme ji na toasty. Na zbytku tuku podusíme očištěné, na „pláty“ nakrájené žampiony a na „kusy“ nakrájené okurky a rajčata. Směs osolíme
a podusíme.
Podušenou směs klademe na opečenou šunku
==
Líbí?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Nassin před 1502 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odkaz je nefunkční

Recept se vám nepovedl. Je třeba si uvědomit, že je několik stupňů zdrobnělin. Tudíž není všechno zlato, co se třpytí. Jak jste napsal, češtiny se nenajíte, ale můžete správně zvolit pojmenování jídel čil surovin.

Nerozlišil jste zdrobnělé výrazy, které označují velikost, nejsou tedy zbytečné.

Pláty, chleby – tvar nevhodný, protože nejde o 1. stupeň deminutiv, který se týká velikosti. Jde o kvantitativ­ní změnu.

Kusy okurek či žampionů, pochybuji, že by se kus, tedy něco velkého – vešlo na tousty, rovněž nejde o celé kusy, ale menší velikost, tedy kousky, nebo plátky, .

Není čeština tedy důležitá pro pojmenování jídel?

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Nassin

Tak toto vypadá blbě.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Emefej

Nelíbí, protože je politicky nekorektní. Nemohlo by se to jmenovat „Šunka po indočesku?“

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Nassin

Příspěvek smazán administrátorem.

před 1502 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Hufnágl,

upravte si odkaz, je nefunkční.

před 1502 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek