Avatar uživatele
Drap

Které rosliny rostoucí ve volné přírodě na našem území lzevyužít k jídlu?

Nemyslím tím bylinky, koření, ale rostliny z kterých by člověk byl schopen přežít.
Doplňuji:
Nemyslím tím hoby, ovoce, a věci obecně známé.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: Drap

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? Kerberus, Radak, chudst, hanny 2, anonym před 5004 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dědapetr

Druhy špenátových rostlin:

Významné druhy:
Lebedy (lebeda lesklá, lebeda rozkladitá, lebeda tatarská)
Merlíky (Merlík bílý a další druhy).
Kopřivy (Kopřiva dvoudomá, kopřiva žahavka)
Šťovíky (Šťovík kyselý, šťovík menší)
Doplňkové špenátové rostliny:
Řeřichy (různé druhy vč. Potočnice)
Plicník lékařský
Kostivál (v omezené míře)
Pelyněk (v omezené míře)

Zdroj: http://www.slo­vane.cz/view.php?cis­loclanku=2008070012

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
michael69

Nemyslíte byliny? A které rostliny teda myslíte? :)Jedlých rostlin je spousta,ale že by se na nich dalo přežít.....podle mne jen velmi krátkou dobu.Asi by Vám brzo kručelo v břiše.Jinak hodně je jedlých rostlin,ale chuťově jsou hrozné. :D Některé zase tak hrozné nejsou,ale bez dochucení to je také na nic.Také,jak bych to napsal,výnosy bývají mizerné.Zkuste třeba dloubat v lese bukvice,nebo slunečnicová semínka,nebo se cpát mladými kopřivami,hledat sedmikrásky na salát… :D Musel byste to také proložit nějakým tím červíkem či broučkem,aby Vám nechyběly třeba proteiny.Také bílkoviny by Vám mohly dojít i když jsou obsaženy v pylu květů.Teď jsem si vzpoměl,že jsem někde četl,že se jedly okvětní lístky šípkových růží obalené v cukru…:D No vidíte cukr! Na ten bych zapoměl. Dá se ústy vysávat nektar z květů hluchavek. :)Jako děti jsme to často dělali.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
hanulka11

sedmikrásky /květy / přidat do salátu,

listy z pampelišky na salát /vyberte si trsy – je dobré je zastínit a nejsou pak hořké

kořínky -raději jsem vám našla odkaz , bylo by to dlouhé rozepisování

http://www.pri­rodnivyziva.cz/je­dle_koreny_a_hli­zy.htm

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Koukám,že se připravuješ na zelenou stravu z důvodu nedostatku financí zapřičiněného zdražováním všeho! Nezapomeň taky nasušit krmivovou základnu také na zimní období,proto že kdyby tě viděli myslivci u krmelce,tak jsou schopni zastřelit tě.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Radak

Dají se s úspěchem okusovat pupeny lípy, chutnají jako oříšky. Pod bukem se nachází bukvice, dají se vyhrabat pod sněhem a také mají oříškovou chuť. Šípky a trnky přešlé mrazem také chutnají výborně. Šťavel jsem viděla i teď v lese. Nic moc, co? V létě je to lepší, kromě známých lesních bobulovin si můžeme pochutnat na pupavě, kterou když očistíme, máme něco jako kedluben. Obrázek pupavy zde:
http://botani­ka.wendys.cz/kyt­ky/K197.php
Kořen osladiče ale opravdu ne, je chráněný, na něj si necháme zajít chuť, raději chcípneme hlady my. Na jaře jsou výborná poupata blatouchů, řeřicha potoční je také k světu jako salátová bylina.
To by bylo, abychom nezhubli!!!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek