Avatar uživatele
anonym

Kovaříčci, poradíte kováři?

Pokud dělám zabíjačku, tak maso na výrobky nesolím, ale chci se zeptat, zda mám posolit maso, které bude jen na přímou konzumaci? Pro své přátelé chci připravit „ovarový kotlík“, ve kterém by bylo maso z kotletky, bůčku, kolena, laloku a jater. Mám to posolit, když dám do kotlíku pouze nové koření?

Dudu, nebudu psát u kolika zabíjaček jsem byl a kolik zpracoval prasat, ale nikdy se nedávalo do kotle, kde se vařilo maso (vnitřnosti) na výrobky žádné koření, natož kořenová zelenina. Nedokáži si představit chuť tlačenky, jitrnic či jelit ve kterých je mix příchutí. Já používám konkrétní koření na konkrétní výrobky. Podle Tvého by bylo dobré, po vyjmutí masa, zavařit do vývaru nudle a podávat.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? dudu, johana 56, da ny, gecco před 3367 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dudu

Nejsem si jist zda dobře chápu Tvoji otázku, ale ze své účasti na nejméně padesáti zabíjačkách jsem si jist, že maso určené k vaření se vždy nejen solilo a kořenilo, ale do kotle se přidávala i slušná porce všeliké kořenové zeleniny. Maso na uzení se pak nakládalo do škopku /sůl a česnek/ až druhý den. V den zabíjačky se ještě pekla a nenasyty byla s vděkem baštěna veliká mňamka – část masa a jater určených na paštiku.

Zřejmě nejen platí, že jiný kraj má i jiný mrav a prokazatelně také. že jinou chuť. Beru Tvoje zkušenosti a umění na vědomí a je škoda, že o nich už nemohu poučit mého dědu, otce i bratra – řádné mistry cechu řeznického a uzenářského.

Upravil/a: dudu

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
gecco

Osobně – nesolím, solí se až při konzumaci (předpokládám, že máš na mysli nějaké ´prkýnko´)…
😉
Ale zkus k tomu novému koření přidat něco vavřínu…
😉

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
johana 56

Vzhledem k tou, že v ‚ovarovém kotlíku‘ budou játra,solila bych mírně těsně před dokončením nebo si přátelé jednotlivé porce dochutí sami.
Pokud by šlo do kotlíku pouze maso,tam přidání soli během tepelného zpracování neuškodí,naopak chuť vylepší.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

já vařím kolena s koulema pepře a novýho koření normálně se solej ..potom uč jenom dopeču BBQ.
Kovaříček.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

…jen solím,nic jiného…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Vařim s pepřem , NK a vavřínem ;) a trochu solím.
Nám tak „ovar“ k přímé konzumaci /s hořčicí, křenem :D/ více chutná než maso vařené v neosolené vodě.

Babičky a tetičky přidávaly kořenovou zeleninu, hlavně když se vařilo maso na sulc. Ovar k přímé konzumaci by kořenová zelenina jistě nezkazila, spíše vylepšila.
Játra bych do kotlíku nepřidávala raději opekla samostatně ;)

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

dudu, po vložení tvého doplnění, kde je znát trošku ironie, nabývám dojmu, že jsem prznitelem zabíjaček. 😁

před 3367 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
dudu

Omlouvám se, to jsem opravdu nechtěl. Snad mě rozhodila představa, že maso do jitrnic a tlačenky uvařím v čisté neosolené vodě. S tímto receptem jsem se fakt dodnes nesetkal. Vždyť při této technologii je např. zcela pomíjen recept na dobrou ovarovou polévku, která u nás např. představuje důležitou součástí prejtu do jitrnic.

před 3367 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Ad dudu, u nás se to dělalo stejně. Přidávala se kořenová zelenina v plátěném sáčku a vařivala se s masem stejně jako nové koření., celý pepř a bobkový list. Vývar je příjemně ochucený.

Játra byla dříve uvařená, vyndala se a vývar se trochu osolil.

Každý kraj, jiný mrav.

před 3366 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Já vařím v čisté neosolené vodě takto: http://amater­fota.rajce.id­nes.cz/2012-12-16_uzeni/#DSCN1286­.jpg

http://amater­fota.rajce.id­nes.cz/2012-12-16_uzeni/#DSCN1287­.jpg

http://amater­fota.rajce.id­nes.cz/2012-12-16_uzeni/#DSCN1287­.jpg

před 3366 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
dudu

Neodpustím si však poznámku, že ty jsi se nazval kovářem a nyní se zdá, že názory nás kovaříčků nemístně útočí na tvoje ego.

před 3367 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Jistě, máš pravdu, měl jsem vložit otázku ve znění: Kovaříčci, poradíte kováři-amatérovi ?

před 3367 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Gecco, ne, žádný bobkový list, ten u zabíjačky nesnáším!

před 3367 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
gecco

😉
Vavřín nerad, dršťovku si taky nedáš…
😉
No – kdyby na světě nebyly horší neshody, to by se tu žilo…
😉

před 3367 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Jo, NK mám rád, ale jinde, než u zabíjačky: 🙂 A tu tlamovku mi nepřipomínej!

před 3367 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
gecco

😉

před 3367 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek