Dudu, nebudu psát u kolika zabíjaček jsem byl a kolik zpracoval prasat, ale nikdy se nedávalo do kotle, kde se vařilo maso (vnitřnosti) na výrobky žádné koření, natož kořenová zelenina. Nedokáži si představit chuť tlačenky, jitrnic či jelit ve kterých je mix příchutí. Já používám konkrétní koření na konkrétní výrobky. Podle Tvého by bylo dobré, po vyjmutí masa, zavařit do vývaru nudle a podávat.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? dudu, johana 56, da ny, gecco před 3367 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Nejsem si jist zda dobře chápu Tvoji otázku, ale ze své účasti na nejméně padesáti zabíjačkách jsem si jist, že maso určené k vaření se vždy nejen solilo a kořenilo, ale do kotle se přidávala i slušná porce všeliké kořenové zeleniny. Maso na uzení se pak nakládalo do škopku /sůl a česnek/ až druhý den. V den zabíjačky se ještě pekla a nenasyty byla s vděkem baštěna veliká mňamka – část masa a jater určených na paštiku.
Zřejmě nejen platí, že jiný kraj má i jiný mrav a prokazatelně také. že jinou chuť. Beru Tvoje zkušenosti a umění na vědomí a je škoda, že o nich už nemohu poučit mého dědu, otce i bratra – řádné mistry cechu řeznického a uzenářského.
Upravil/a: dudu
0 Nominace Nahlásit |
Osobně – nesolím, solí se až při konzumaci (předpokládám, že
máš na mysli nějaké ´prkýnko´)…
😉
Ale zkus k tomu novému koření přidat něco vavřínu…
😉
0 Nominace Nahlásit |
Vzhledem k tou, že v ‚ovarovém kotlíku‘ budou játra,solila bych
mírně těsně před dokončením nebo si přátelé jednotlivé porce dochutí
sami.
Pokud by šlo do kotlíku pouze maso,tam přidání soli během tepelného
zpracování neuškodí,naopak chuť vylepší.
0 Nominace Nahlásit |
já vařím kolena s koulema pepře a novýho koření normálně se solej
..potom uč jenom dopeču BBQ.
Kovaříček.
0 Nominace Nahlásit |
Vařim s pepřem , NK a vavřínem ;) a trochu solím.
Nám tak „ovar“ k přímé konzumaci /s hořčicí, křenem :D/ více
chutná než maso vařené v neosolené vodě.
Babičky a tetičky přidávaly kořenovou zeleninu, hlavně když se vařilo
maso na sulc. Ovar k přímé konzumaci by kořenová zelenina jistě
nezkazila, spíše vylepšila.
Játra bych do kotlíku nepřidávala raději opekla samostatně ;)
Upravil/a: da ny
0 Nominace Nahlásit |
dudu, po vložení tvého doplnění, kde je znát trošku ironie, nabývám dojmu, že jsem prznitelem zabíjaček. 😁
Omlouvám se, to jsem opravdu nechtěl. Snad mě rozhodila představa, že maso do jitrnic a tlačenky uvařím v čisté neosolené vodě. S tímto receptem jsem se fakt dodnes nesetkal. Vždyť při této technologii je např. zcela pomíjen recept na dobrou ovarovou polévku, která u nás např. představuje důležitou součástí prejtu do jitrnic.
Ad dudu, u nás se to dělalo stejně. Přidávala se kořenová zelenina v plátěném sáčku a vařivala se s masem stejně jako nové koření., celý pepř a bobkový list. Vývar je příjemně ochucený.
Játra byla dříve uvařená, vyndala se a vývar se trochu osolil.
Každý kraj, jiný mrav.
Já vařím v čisté neosolené vodě takto: http://amaterfota.rajce.idnes.cz/2012-12-16_uzeni/#DSCN1286.jpg
http://amaterfota.rajce.idnes.cz/2012-12-16_uzeni/#DSCN1287.jpg
http://amaterfota.rajce.idnes.cz/2012-12-16_uzeni/#DSCN1287.jpg
Neodpustím si však poznámku, že ty jsi se nazval kovářem a nyní se zdá, že názory nás kovaříčků nemístně útočí na tvoje ego.
Jistě, máš pravdu, měl jsem vložit otázku ve znění: Kovaříčci, poradíte kováři-amatérovi ?
Gecco, ne, žádný bobkový list, ten u zabíjačky nesnáším!
😉
Vavřín nerad, dršťovku si taky nedáš…
😉
No – kdyby na světě nebyly horší neshody, to by se tu žilo…
😉
Jo, NK mám rád, ale jinde, než u zabíjačky: 🙂 A tu tlamovku mi nepřipomínej!
Drap | 1701 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 627 | |
da ny | 603 | |
zjentek | 571 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |