Jako z každé obiloviny se dá i z kukuřice pálit chlast. To se pak může přimíchávat do benzínu anebo darovat nepříteli. Taky je to kvalitní krmivo pro dobytek, ale většině lidí moc nechutná (ale v Mexiku ano), mně tortily moc nechutnají.
Upravil/a: quentos
0 Nominace Nahlásit |
To vůbec nevadí … :D vhodná jen k občasné konzumaci, pro
středoevropana je to nevhodná potravina.
Kukuřičný gluten je bohužel celiaky ve střevě vcelku
snášen/odstraněn.lepek a tedy doporučován :(…
Je to alergen, těžko stravitelná vláknina, s nízkou nutriční hodnotou,
často geneticky modifikovaná pícnina.(krmivo pro dobytek).
Pochází z Ameriky/Peru (nic pro středoevropana), kukuřice údajně do
Evropy zavlečena Romy kolem r. 1630 z Turecka 🙂
„… Neznalost významu této úpravy (tzv. nixtamalizace) způsobovala po
rozšíření pěstování kukuřice mezi Evropany nemoci z podvýživy,
zejména pellagru…“
zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kuku%C5%99ice
Kukuřičné zrno (sterilované), klas vařený, kukuřičné lupínky (jeden
čas si to půlka národa sypala do mléka k snídani :(), kukuřičná mouka,
krupice atd.
„…studie z roku 2012 uvádí, že gluten z kukuřice je velmi podobné
struktury jako gluten z pšenice, a velké množství celiaků a lidí
s glutenovou alergií reagují stejně jako na běžný lepek (pak se jedná
o zkřížené reakce). Takoví pacienti mohou klidně reagovat i na rýži,
kávu, mléčné proteiny či sójové boby“
http://www.dia-potraviny.cz/kukurice.html
Upravil/a: da ny
0 Nominace Nahlásit |
Kukuřičné placky, tortily, kukuřičná kaše, kukuřičné koláče,
kukuřičný škrob, různé cukroví, pečivo, naložená kukuřice jako
příloha, chléb, a nesmím zapomenout na výrobu alkoholu.. Hlavním
využitím kukuřice u nás je její využití při výkrmu jatečních
zvířat a drůbeže.
Kukuřice se používá při různých onemocněních. Je zdravá pro naše
tělo. Podstatně zdravější než pšenice.
0 Nominace Nahlásit |
Já mám kukuřici denně ve formě krupice k večeři jako složku v jáhlové kaši od Nominy. :)
Jáhlová kaše
bez lepku
Použité suroviny 60% proso – jáhly, 40% kukuřičná krupice
Hledáš rychlou svačinu, nutričně vyváženou snídani, nebo máš prostě na něco chuť? Vyzkoušej naši instantní jáhlovou kaši. Instantní proto, aby bylo vždycky po ruce něco dobrého a přitom zdravého a nutričně bohatého.
Držíš bezlepkovou dietu?
Jáhlová kaše je ideálním společníkem. Jáhly (proso) jsou přirozeně bezlepkové. Kromě jáhel je v kaši už jenom kukuřičná krupice. Žádné další alergeny, konzervanty nebo přídavné látky.
Neboj se experimentovat!
Jáhlovou kaši si můžeš dochutit podle svých vlastních představ. Jáhlová kaše na sladko je vynikající zejména s následujícími ingrediencemi:
všechny druhy ovoce
ořechy
med nebo marmeláda
čokoláda
Kaši si můžeš připravit doma, na návštěvě s přáteli, nebo třeba
na cestách. Prostě všude, kde budeš mít po ruce instantní jáhlovou
kaši.
Buď chytrolín
A až se tě příště kamarádi nebo někdo z rodiny zeptá, proč jíš jáhlovou kaši, budeš mít odpověď. Teda v případě, že si zapamatuješ aspoň něco málo o tom, co jsou vlastně jáhly.
Jáhly jsou loupané proso. Proso je pravděpodobně nejstarší kulturní plodinou, kterou z Asie do Evropy přinesly kočovné kmeny. Jáhly jsou významným zdrojem minerálů a vitamínů. Pro vysoký obsah železa se doporučují lidem trpícím chudokrevností. Vysoký obsah fosforu pomáhá v prevenci a léčbě depresí a únavy. Křemík podporuje zdraví a krásu zubů, nehtů a vlasů. Významný je také obsah draslíku, hořčíku a zinku. Z vitamínů mají vysoký podíl vitamíny skupiny B. Vysoký je i obsah vlákniny, bílkovin a také tuku.
Jáhly jsou jedinou zásaditou obilovinou, a proto jsou vhodné při žaludečních obtížích. Blahodárně působí také na slinivku břišní a slezinu. Protože neobsahují lepek, jsou ideální stravou pro nemocné celiakií a vhodné jsou také pro alergiky. Pro svoji vysokou výživnou hodnotu se doporučují pro rychlou rekonvalescenci, děti, studující, sportovce a těžce pracující osoby.
Zdroj: http://www.nominal.cz/cerealni_kase/4-jahlova-kase.html
0 Nominace Nahlásit |
da ny: Prosím Vás, kukuřice žádný gluten – tedy lepek – neobsahuje, tudíž není ani odstraňován. Naopak kukuřice je pro celiaky jednou z hlavních obilovin, kterými si dodávají potřebné jiné bílkoviny a vlákninu, která by jim tím, že nemohou běžné obiloviny, chyběla. Mám doma celiaka, takže vím, o čem píši. Samozřejmě i kukuřice může být alergenní, jak oostatně cokoliv v dnešní době, ale tato alergie nesouvisí s lepkem.
Já jsem celiak a jak jsem posílal moje kaše, kterou denně jím má v odsah 40% kukuřičné krupice a 60% jáhly. Kukuřice je bezlepková. Není se zde čeho obávat.
Drap | 1716 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 609 | |
zjentek | 577 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |