Plody se sklízí každoročně v období koncem září a říjnu ,záleží na poloze stromu a klimatických podmínkách . Plody sbírají ze země a vylupují s ostnitých číšek . Syrové plody jsou nepříjemně trpké, teprve tepelně upravené jsou vhodné ke konzumaci.Kaštany jsou zpravidla velmi rychle napadány plísněmi, které mohou způsobit až černé zabarvení jádra kaštanu, proto je vhodné při jejich koupi bedlivě sledovat jejich jakost a případně i prodávajícího požádat o rozkrojení některých plodů. V domácnosti je nutné kaštany je rychle spotřebovat. Vysýcháním kaštany velmi tvrdnou a stávají se pro tuto tvrdost nepoživatelnými. Osvědčený způsob je jejich uvaření , vyloupání a zamražení po rozmrazení neztrácejí chuť ani kvalitu .
http://www.jedlykastan.cz/sklizen-plodu-1404041386.html
0 Nominace Nahlásit |
Hlavní sklizeň jedlých kaštanů probíhá v říjnu. Sběr plodů
kaštanovníku se provádí ručně. Nejmenší plody poslouží jako surovina
pro mletí kaštanové mouky. Velké a střední plody se dále zpracovávají,
případně jsou po tepelné úpravě konzumovány. Pro odstranění parazitů
uvnitř plodů se kaštany máčí v 50 °C vodě a následně ochladí.
Tímto procesem se také prodlužuje jejich trvanlivost. Dnes se tedy nemusí
skladovat pouze sušené plody.
Zdroj:https://cs.wikipedia.org/wiki/Ka%C5%A1tanovn%C3%ADk_set%C3%BD
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek