Odpoveď byla označena jako užitečná
Něco v archivu.
https://www.odpovedi.cz/otazky/proc-se-na-vanoce-ji-zrovna-bramborovy-salat
Kořeny „českého bramborového salátu“ sahají do carského Ruska poloviny 19. století. V té době v Moskvě fungovala luxusní restaurace Hermitage s belgickým šéfkuchařem Lucienem Olivierem. Ten pro své zákazníky z vybrané společnosti začal připravovat speciální pokrm z vařených brambor, majonézy, vařených vajec, kyselých okurek a dalších vzácných ingrediencí. Mezi ně patřily křepelky, aspik, raci, uzený jazyk a také kaviár. Vzhledem k obsahu drahých přísad byla cena pokrmu vysoká a mohli si jej dovolit jen ti nejbohatší. Šéfkuchař nikdy neprozradil recept na svou majonézu a ostatní kuchaři se jen mohli dohadovat, co do ní vlastně dává.
V roce 1883 Lucien Olivier zemřel, jeho rodina odešla z Ruska na začátku 20. století a recept na „ruský bramborový salát“ vzala sebou. Salát pod názvem ruský se tak dostal do španělské, francouzské, ale i italské kuchyně. Vzhledem k cenám některých surovin se ale původní receptura měnila s ohledem na finanční možnosti těch, kteří jej připravovali.
Kdy se bramborový salát objevil u nás? Podle některých pramenů se k nám dostal spolu s ruskými emigranty za první republiky, jiné však uvádějí, že připutoval až s Rudou armádou na konci druhé světové války. Tehdy byl ale znám s kousky naloženého kyselého sledě.
Historickou jistotu však nebudeme mít nikdy, proto se zdroje o původu liší. Potřebujeme ji ale? Stejně si každá rodina dělá svůj originální bramborový salát
https://www.extrastory.cz/proc-se-na-vanoce-ji-zrovna-bramborovy-salat
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?dust8 Nahlásit |
Zasloužil, bez debaty jedno z nejlepších jídel. Další výhoda je, že má také mnoho variant, podle toho, co dům dá.
0 Nominace Nahlásit |
“…Studená telecí pečeně a třeba i koroptve smícháme s majonézou
a přidáme za tepla pokrájené brambory a cibuli.” – tak zněl recept M.
D. Rettigové na bramborový salát z roku 1826. V podstatě jej seskládala
ze zbytků v kuchyni. Tehdy ještě netušila, že se (dnes už značně
obměněný) recept tolik zapíše do srdcí lidí a stane se z něj
neodmyslitelný vánoční pokrm. Kde začala historie bramborového salátu?
Odkud ale vzala svůj recept paní Rettigová? Podle jedné teorie jej nějaký
belgický nebo snad francouzský kuchař vařil ruské šlechtě a odtud se
rozšířil (například v Indii nese bramborový salát název “ruský
salát”), podle druhé pochází bramborový salát z Vídně. Kořeny jsou
mlhavé a kdo ví, mohlo to být klidně obojí. Tak či tak, trvalo to až do
přelomu 19. a 20. století, než začal prostupovat do obecného povědomí
jako příloha k jídlu. V Knize rozpočtů a kuchařských předpisů z roku
1924 udává Marie Janků Sandtnerová vůbec první recept na smaženého
kapra s bramborovým salátem. Je to lehčí salát bez majonézy. Ta se
objevila až v kuchařce z r. 1946 a učinila z bramborového salátu
luxusní jídlo – tak byla tehdy totiž vážená majonéza. Do té doby se
místo ní používala zálivka z hovězího vývaru, octa, oleje, hořčice,
soli, pepři a cukru. Chyběla ale kořenová zelenina. 🙂
Více:
Read more at: http://www.rizky.cz/historie-bramboroveho-salatu/
0 Nominace Nahlásit |
Drap | 1701 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 627 | |
da ny | 603 | |
zjentek | 571 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |