Avatar uživatele
dust8

Kdo vymyslel bramborový salát? Nezasloužil by metál?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, marci1, da ny, Ametyst před 1238 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Něco v archivu.
https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/proc-se-na-vanoce-ji-zrovna-bramborovy-salat

  1. Bramborový salát se k nám dostal z Bavorska.
  2. Bramborový salát není stará tradice a její původ nehledejme v Čechách

    Kořeny „českého bramborového salátu“ sahají do carského Ruska poloviny 19. století. V té době v Moskvě fungovala luxusní restaurace Hermitage s belgickým šéfkuchařem Lucienem Olivierem. Ten pro své zákazníky z vybrané společnosti začal připravovat speciální pokrm z vařených brambor, majonézy, vařených vajec, kyselých okurek a dalších vzácných ingrediencí. Mezi ně patřily křepelky, aspik, raci, uzený jazyk a také kaviár. Vzhledem k obsahu drahých přísad byla cena pokrmu vysoká a mohli si jej dovolit jen ti nejbohatší. Šéfkuchař nikdy neprozradil recept na svou majonézu a ostatní kuchaři se jen mohli dohadovat, co do ní vlastně dává.

V roce 1883 Lucien Olivier zemřel, jeho rodina odešla z Ruska na začátku 20. století a recept na „ruský bramborový salát“ vzala sebou. Salát pod názvem ruský se tak dostal do španělské, francouzské, ale i italské kuchyně. Vzhledem k cenám některých surovin se ale původní receptura měnila s ohledem na finanční možnosti těch, kteří jej připravovali.

Kdy se bramborový salát objevil u nás? Podle některých pramenů se k nám dostal spolu s ruskými emigranty za první republiky, jiné však uvádějí, že připutoval až s Rudou armádou na konci druhé světové války. Tehdy byl ale znám s kousky naloženého kyselého sledě.

Historickou jistotu však nebudeme mít nikdy, proto se zdroje o původu liší. Potřebujeme ji ale? Stejně si každá rodina dělá svůj originální bramborový salát

https://www.ex­trastory.cz/proc-se-na-vanoce-ji-zrovna-bramborovy-salat

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?dust8 Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Ametyst

Zasloužil, bez debaty jedno z nejlepších jídel. Další výhoda je, že má také mnoho variant, podle toho, co dům dá.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

“…Studená telecí pečeně a třeba i koroptve smícháme s majonézou a přidáme za tepla pokrájené brambory a cibuli.” – tak zněl recept M. D. Rettigové na bramborový salát z roku 1826. V podstatě jej seskládala ze zbytků v kuchyni. Tehdy ještě netušila, že se (dnes už značně obměněný) recept tolik zapíše do srdcí lidí a stane se z něj neodmyslitelný vánoční pokrm. Kde začala historie bramborového salátu? Odkud ale vzala svůj recept paní Rettigová? Podle jedné teorie jej nějaký belgický nebo snad francouzský kuchař vařil ruské šlechtě a odtud se rozšířil (například v Indii nese bramborový salát název “ruský salát”), podle druhé pochází bramborový salát z Vídně. Kořeny jsou mlhavé a kdo ví, mohlo to být klidně obojí. Tak či tak, trvalo to až do přelomu 19. a 20. století, než začal prostupovat do obecného povědomí jako příloha k jídlu. V Knize rozpočtů a kuchařských předpisů z roku 1924 udává Marie Janků Sandtnerová vůbec první recept na smaženého kapra s bramborovým salátem. Je to lehčí salát bez majonézy. Ta se objevila až v kuchařce z r. 1946 a učinila z bramborového salátu luxusní jídlo – tak byla tehdy totiž vážená majonéza. Do té doby se místo ní používala zálivka z hovězího vývaru, octa, oleje, hořčice, soli, pepři a cukru. Chyběla ale kořenová zelenina. 🙂
Více:

Read more at: http://www.riz­ky.cz/historie-bramboroveho-salatu/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Rilika25

Příspěvek smazán administrátorem.

před 1154 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek