První, kdo nechal vepřovou kýtu naložit vcelku i s kostí, byl prý řezník a uzenář František Zvěřina někdy v roce 1857. Labužníkům chutnala, byla nádherně šťavnatá a měla hezkou zlatavo-cihlovou barvu. Maso na kosti, zakryté slabou vrstvu jemného tuku a křehké kůže, se začalo objevovat v luxusních restauracích nejen v Praze, ale i v Karlových Varech a Drážďanech. Další uzenáři pak začali Zvěřinu napodobovat a zanedlouho se pražská šunka dostala i do Vídně a Budapešti – a odtud byl jen krůček do Paříže. A z Paříže za oceán, do Ameriky.
Nejlepší pražskou šunku prý vyráběl Antonín Chmel v Praze na Zvonařce od roku 1879. Chmel byl ale nejen dobrý uzenář, ale také vynikající obchodník. Začínal s jedním řezníkem, v roce 1898 u něj pracovalo už 28 dělníků. V roce 1893 otevřel Chmel nové sklepy na nakládání šunky a postavil speciální udírny. Po jeho smrti převzala firmu manželka. V roce1898 postavila na Zvonařce moderní reprezentativní třípatrovou budovu, v níž je dnes hotel Le Palais. V roce 1929 tu pracovalo 250 dělníků a značka se stala světoznámou. Firma exportovala do celé Evropy i do USA a úspěšně přečkala i hospodářskou krizi.
Zdroj: http://www.lidovky.cz/dobra-chut.asp?r=dobra-chut&c=A100731_134425_dobra-chut_tsh
0 Nominace Nahlásit |
U nás se šunka dlouho vyráběla podobně jako jiná vařená uzená masa. Kýta se rozdělila na zhruba osm částí, naložila do láku, pak ovařila a zaudila. Kolem roku 1857 pražský uzenář František Zvěřina jako první nechal lehkou vepřovou kýtu proležet v láku v celku. Šťavnatá, světlá šunka na kosti krytá slabou vrstvou jemného tuku a zčásti i kůží, vyuzená do zlatova, začala dobývat svět. Brzy ji vyráběl kde kdo. Nejznámějším výrobcem Pražské šunky však byl pan Antonín Chmel, který založil svou firmu v Praze na Zvonařce v roce 1879. Začínal s jedním řezníkem. V roce 1898 už měl osmadvacet dělníků, na tehdejší dobu mnoho. V témže roce ale zemřel a závod převzala jeho manželka. V roce 1929 na Zvonařce pracovalo už 250 dělníků a firma vyvážela šunku nejen do celé Evropy, ale i za oceán. Postup výroby byl stále stejný. Jen jemnou vrstvu aspiku na povrchu šunky nahradil vejčitý plechový obal.
Doplňuji:
Přidám navíc historku o tom jak vznikla Pražská šunka:
Spisovatel Ervín Hrych byl odvážný badatel nezatížený předsudky. Jen díky tomu a Krhútské kronice, kterou sepsal, známe střípky naší historie, které se nám po léta pokoušeli zatajit. Díky němu víme i to, jak vznikla legendární Pražská šunka. Krhútský vojevůdce Prhoň Klátinec při obléhání Prahy vymyslel geniální způsob, jak polapit obránce města. Na dlouhá bidla napíchal jemně zauzenou šunku a přes hradby je nastrčil vyhladovělým Pražanům. Po chvíli stačilo za bidla zatáhnout a celé hrozny vůní šunky omámených Pražanů, pevně se držících bidel, byly jaty. Tolik Krhútská kronika.
Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1095927644-kalendarium/209572235300015/
Upravil/a: vagra
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |