Jednoduše řečeno: bez cibetky by tato káva vůbec neexistovala. Není ani z nějaké zvláštní odrůdy kávovníku, ani se odlišně nepřaží nebo neskladuje, jediné, co je k její „výrobě“ potřeba, je tato malá kunovitá šelma, odborně řečená ovíječ skvrnitý. Přibližně 4 kilogramy vážísí zvířátko se živí hlavně hmyzem, drobnými hlodavci a ptáky. Z nepochopitelných a dosud nijak rozumně nevysvětlených důvodů se však na indonéských ostrovech Jáva a Bali tahle šelmička živí také bobulemi kávovníku. Domorodci tvrdí, že si vybírá jako „dezert“ jen ty nejzrakejší a nejlepší bobule. Ve skutečnosti je však pro cibetku zákuskem jen slupka kávové bobule, protože její trávící ústrojí celé kávové zrno nestráví. Zajímavé však je, a to je také základ pro tuto unikátní kávu, že ačkoliv zrna projdou trávicím traktem, ven vyjdou naprosto neporušena.
Sběrači pak cibetčin trus plný kávových zrn sbírají a následuje normální postup jako při pražení jakékoliv kávy. Proč je káva tak unikátní? Zaprvé si prý cibetka vybírá skutečně jen ty nejdelikátnější a nejlépe vyzrálá zna, což sběrači nejsou schopni. Někteří „odborníci“ se přiklání k názoru, že žaludeční šťávy a kyseliny v cibetčině žaludku při trávení pronikají do zrn, v zrnech dojde k jistému chemickému procesu, při němž sese proteiny rozpadají na aminokyseliny a při pražení pak vznikne naposto jedinečná chuť, tolik odlišná od jiných druhů kávy.
Tato káva patří k jedněm z nejdražších na světě hned z několika důvodů. Výrobci kávy se snažili tento unikát „vyrábět“ v továrnách, chovaly cibetky v zajetí, ale tato zvířátka v zajetí kávové boby jíst něchtějí a také je nejedí. Káva Kopi Luwak se tedy nedá vyrábět jinak, než tradičním způsobem, tedy spolehnout se na mlsavé kuny. Této unikátní kávy se proto vyrobí ročně asi 200kg, cena se pak pohybuje okolo 600 amerických dolarů za kilogram.
Někdy někoho „zvídavého“ muselo napadnou:Co se asi stane,když se
z exkrementů vyhrabou bobule…atd.
Mě to přijde jako docela „silná káva“.
Dali byste si šálek?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? anonym, Kerberus, VampGirl, hanulka11, anonym, kenyrts18 před 4818 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Nevím. Možná bych okusila, ale sama určitě nekoupila, protože šálek této kávy stojí kolem Kč 1.500. Tolik zase o kávu nestojím. Kdybych měla možnost výběru zdarma, spíš bych ale volila šálek této kávy než ochutnávku pečené žížaly či chrousta …
Určitě lidská zvídavost objevila kávová zrna mezi trusem tohoto tvora a pokračovala dál – vyzkoušela a „zázrak“ byl na světě.
Vždyť přece jakékoliv poznatky vědy vycházejí z lídské zvídavosti, člověk hledá odpověď na různé otázky, experimentuje … Neustálé „proč“ nalezne někdy odpověď …
0 Nominace Nahlásit |
Už jsem takovou kávu u známých ochutnal,ale nic moc mi to neříkalo,zlatý náš „turek“.Známí jsem tím moc nepotěšil.
0 Nominace Nahlásit |
Třeba v tomto konkrétním případě za to nemohla zvídavost, ale absťák. Že někdo toužil po kávě tak silně, že byl ochotný ji vyhrabat i z hoven :D
Šálek bych si dal, ale asi by mi to nic neřeklo, na kávu nejsem fajnšmekr.
A odpověď na otázku, kde jsou hranice lidské zvídavosti, zní, že v nedohlednu. A je to dobře.
0 Nominace Nahlásit |
Hranice lidské zvídavosti (stejně jako hlouposti, což sem teď nepatří)
jsou neomezené.
Pojídání nestrávených, ale natrávených zbytků potravy z exkrementů je
v přírodě u zvířat zcela běžné a lidé si toho samozřejmě všímali.
No a tady bude asi ten pověstný první krůček )
0 Nominace Nahlásit |
Hranice jsou neomezené. A je to jen dobře, jedině tak se nacházejí
nové věci a nové technologie.
Šálek bych si určitě dal, a proč ne ?, zkusit se má všechno.
0 Nominace Nahlásit |
Určitě bych lokánek ochutnala, možná i šálek, pokud by chutnala. Ale
protože si do kávy dávám velkou porci mléka a jsem docela mlsná, nevím,
jestli bych chuť s mlékem náležitě cítila a vychutnala.
A co se týče zvídavosti.
Možná, že jen náhodou spadlo pár zrnek na správné místo, ovlivnilo to
chuť a pak se pátralo a dopátralo, z čeho a jak 🙂.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek