Vaření pro jednoho je jen výhodou – klidně vařte porce pro 60 lidí – stačí zmrazit a následně konzumovat s rozvahou nad datem vzniku. Můžete pohostit i případnou návštěvu.
Někomu vadí polotovary, ovšem mražení je tedy v pořádku? To si vlastně mohu jednou za měsíc navařit na měsíc, či jak to chápat? Jak se to podle vás vyplatí – vzhledem ke zdraví a financím?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, suaeda před 3689 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Já bych to nepřeháněla, nemá smysl vařit předem moc
porcí, protože i to nejoblíbenější jídlo se jednou přejí …
Já si většinou vařím od cca 5 do 8 porcí od jednoho jídla (podle
druhu
jídla – některé může být v mrazáku déle, jiné chce spotřebovat
rychleji)
a pak střídám s čerstvě uvařenými „rychlovkami“.
Mrazím spíše „univerzální“ jídla, k nimž pak můžu střídat
různé přílohy.
Třeba ke guláši (ten můžete mít v mrazáku i déle než měsíc) se
hodí
knedlík, těstoviny, brambory i rýže.
Vaříte-li často pro jednoho, mohl by se Vám hodit můj tip:
Já si poměrně často připravuji jídlo v troubě.
Doprostřed plechu dám maso a okraje obložím nakrájenými
bramborami, někdy přidávám květák nebo brokolici. Jindy
před dopečením posypu strouhaným sýrem. Často doplňuji
čerstvou syrovou zeleninou (rajčata, okurky, ředkvičky).
Většinou takhle střídám vepřové (nakrájené na plátky a
naklepané)
a mleté (malé šišky) – obojí se peče stejně dlouho jako brambory.
Za 20 až 25 minut mám jídlo na dva dny …
Máte-li nějaké odzkoušené tipy, doplňte prosím.
Také hledám způsoby, jak na vaření pro jedince
ušetřit …
Doplňuji:
Koukám, že jsem na vlastní otázku neodpověděla:
Zmrazení je šetrnější způsob uchování potravin
než např. zavařování. Při správném postupu
zůstanou zachovány i některé vitamíny (ne všechny).
A nebránila bych se úplně ani polotovarům,
obzvláště, pokud si je připravíte sám.
Můžete si připravit a zmrazit různé základy
a přidávat je do jídel.
Upravil/a: ivzez
0 Nominace Nahlásit |
To isté jedlo ti nebude chutiť, keď ho budeš pár dní jesť za sebou. Ja som neznášal, keď som si do nočnej smeny zobral to isté jedlo, ako som mal na obed.
0 Nominace Nahlásit |
Finančně je to podle mne lepší, ten způsob že si navaříš na celý
měsíc dopředu.
Co se však zdraví týče, zamrazováním přijdeš o hondě důležitých
látek a vcelku i o chuť. Když pak něco rozmrazí a rychle se to
nezkonzumuje je to ráj pro bakterie.
0 Nominace Nahlásit |
Vařím většinou v neděli tak 3 – 5 porcí. Něco sním hned, něco
mám na další den v práci a část max. 2 porce zamrazím. Přes týden
beru buď zmražené a nebo si připravuji různé rychlovky.
Např. Ráno uvařím brambory na které do misky nakrájím na kostičky
nakrájený pravý sýr raclette a trochu zeleniny (pažitku). V práci misku
ohřeji v mikrovlnce tak aby se sýr roztavil po bramborách.
Jinak sleduji, že čím dál tím více lidí si nosí jídlo do práce. Jednak
je to daleko levnější a jednak víme co jsme do něj dali za suroviny.
V poslední době se čím dál tím více v restauracích menu zdražuje a
vlastní jídlo není kvalitní. Jediný problém přípravy jídla doma je čas
na přípravu.
0 Nominace Nahlásit |
Drap | 3377 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2004 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1308 | |
zjentek | 1186 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 950 | |
elkon | 938 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |