Avatar uživatele
anonym

Jídlo pro samotince – kdo má pravdu?

Vaření pro jednoho je jen výhodou – klidně vařte porce pro 60 lidí – stačí zmrazit a následně konzumovat s rozvahou nad datem vzniku. Můžete pohostit i případnou návštěvu.

Někomu vadí polotovary, ovšem mražení je tedy v pořádku? To si vlastně mohu jednou za měsíc navařit na měsíc, či jak to chápat? Jak se to podle vás vyplatí – vzhledem ke zdraví a financím?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, suaeda před 3735 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
ivzez

Já bych to nepřeháněla, nemá smysl vařit předem moc
porcí, protože i to nejoblíbenější jídlo se jednou přejí …

Já si většinou vařím od cca 5 do 8 porcí od jednoho jídla (podle druhu
jídla – některé může být v mrazáku déle, jiné chce spotřebovat rychleji)
a pak střídám s čerstvě uvařenými „rychlovkami“.

Mrazím spíše „univerzální“ jídla, k nimž pak můžu střídat různé přílohy.
Třeba ke guláši (ten můžete mít v mrazáku i déle než měsíc) se hodí
knedlík, těstoviny, brambory i rýže.

Vaříte-li často pro jednoho, mohl by se Vám hodit můj tip:
Já si poměrně často připravuji jídlo v troubě.
Doprostřed plechu dám maso a okraje obložím nakrájenými
bramborami, někdy přidávám květák nebo brokolici. Jindy
před dopečením posypu strouhaným sýrem. Často doplňuji
čerstvou syrovou zeleninou (rajčata, okurky, ředkvičky).

Většinou takhle střídám vepřové (nakrájené na plátky a naklepané)
a mleté (malé šišky) – obojí se peče stejně dlouho jako brambory.
Za 20 až 25 minut mám jídlo na dva dny …

  • ––––

Máte-li nějaké odzkoušené tipy, doplňte prosím.
Také hledám způsoby, jak na vaření pro jedince
ušetřit …
Doplňuji:
Koukám, že jsem na vlastní otázku neodpověděla:

Zmrazení je šetrnější způsob uchování potravin
než např. zavařování. Při správném postupu
zůstanou zachovány i některé vitamíny (ne všechny).

A nebránila bych se úplně ani polotovarům,
obzvláště, pokud si je připravíte sám.
Můžete si připravit a zmrazit různé základy
a přidávat je do jídel.

Upravil/a: ivzez

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
atoris

To isté jedlo ti nebude chutiť, keď ho budeš pár dní jesť za sebou. Ja som neznášal, keď som si do nočnej smeny zobral to isté jedlo, ako som mal na obed.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Anduliska

Finančně je to podle mne lepší, ten způsob že si navaříš na celý měsíc dopředu.
Co se však zdraví týče, zamrazováním přijdeš o hondě důležitých látek a vcelku i o chuť. Když pak něco rozmrazí a rychle se to nezkonzumuje je to ráj pro bakterie.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
iceT

Záleží na tom co zmrazíš,vše zmrazit nejde.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
suaeda

Vařím většinou v neděli tak 3 – 5 porcí. Něco sním hned, něco mám na další den v práci a část max. 2 porce zamrazím. Přes týden beru buď zmražené a nebo si připravuji různé rychlovky.
Např. Ráno uvařím brambory na které do misky nakrájím na kostičky nakrájený pravý sýr raclette a trochu zeleniny (pažitku). V práci misku ohřeji v mikrovlnce tak aby se sýr roztavil po bramborách.
Jinak sleduji, že čím dál tím více lidí si nosí jídlo do práce. Jednak je to daleko levnější a jednak víme co jsme do něj dali za suroviny. V poslední době se čím dál tím více v restauracích menu zdražuje a vlastní jídlo není kvalitní. Jediný problém přípravy jídla doma je čas na přípravu.

0 Nominace Nahlásit