Avatar uživatele
dust8

Jí vůbec ještě někdo tavené sýry, nebo je to přežitek?

Ten přesolený sajrajt se ještě prodává?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 1999 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Edison

Jsou kvalitní a méně kvalitní. Mám je rád.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Kupuji výjimečně, jen veselou krávu, která je prý bez éček.

Dootala jsem recept na sýr z tvarohu, velmi jednoduchý a sýr je dobrý. Přidávám do něj zelenou nat z cibulky, někdy šunku.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Mně se nezdá, že by byly přesolené nebo že by to byl sajrajt. Pravda, ne všechny jsou kvalitní. Nejvíc si kupuju takové ty mazací v salámcích a většinou je používám k výrobě vynikajících rybičkových pomazánek.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
EKSOT123

Také jsem dal na zprávy o jejich škodlivosti a kupoval spíš takové ty tvarohové sýry typu Lučina, ale levnější, v 200 g krabičkách. Jak je to tedy se škodlivostí, nevím. Např. zde https://www.vi­talia.cz/clan­ky/myty-o-tavenych-syrech/ se jich zastávají a mj. píší: Rolí tavicích (emulzifikačních) solí je iontová výměna vápenatých iontů v mléčné bílkovině za ionty sodné. Tím vznikají rozpustnější mléčné bílkoviny, které jsou schopny emulgovat tuk, podílet se na vazbě vody a upravit hodnotu pH. Tavicí soli jsou obvykle slabě alkalické s jednomocným kationtem a vícemocným aniontem. Využívají se jednak sodné soli kyseliny citronové (citrany) a především pak fosforečné (polyfosforečnany). Zatímco citrany především zlepšují pH a zlepšují chuť výsledného výrobku, polyfosforečnany především prodlužují trvanlivost výrobků...... využitelnost vápníků pro tělo v tavených sýrech se sníží asi o 5%, přesto zůstává oproti rostlinným produktům vysoká…

Upravil/a: EKSOT123

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Edison

Není potraviny bez „Éček“!!! Všechny věci maj mezinárodní klasifikaci „E“. Sůl, cukr, ocet, karamel, a mnoho a mnoho dalšího… Tvrzení o potravině, že je „bez Éček“ je klamání spotřebitele!!!

před 1999 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Já vím, ale všechna čeka nejsou škodlivá.

před 1999 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

Jistěže… Ono to vypadá krásně, když se napíše „bez Éček“, ale neumím si představit okurky bez soli, cukru a octa… Přitom to má samozřejmě označení „E“ (někde v mobilu mím i databázi Éček)

před 1999 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Já je mám už dávno někde uložené, ještě se o nich tolik nepsalo.

Ale někdy se nedá výrobcům věřit. Ale všimla jsem si, že u sýru Veselá kráva jsou některá balení bez nápisu, jiná s nápisem. Talže snad je v nich tedy méně těch škodlivých.

Ale kupuji „mazací sýry“ opravdu jen výjimečně.

před 1999 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Mc Merkurion

https://www.fer­potravina.cz/ta­veny-syr/syr-vesela-krava-bel-syry-cesko

před 1999 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek