Podle mě by naopak mohla být levnější, ale nejsem od fochu.
Vždycky mě udivovalo, proč je celozrnné pečivo nebo mouka dražší, jaký
to může mít důvod…
Je známo, že při dnešních vysokých hektarových výnosech obilnin
obsahují zrna méně minerálů. A minerály a vitamíny jsou v zrnu
převážně v otrubách a klíčcích, podobně jako vláknina.
Pokud by vyšší cena celozrnného pečiva byl pouze obchodnický tah, bylo by
to jaksi kocourkovské. Přitom jde o docela důležitou věc.
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, Ametyst před 1767 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Záleží na tom, které informace si přečtete.
„Celozrnná mouka se vyrábí umletím celého zrna, zatímco bílá mouka vzniká umletím pouze vnitřní moučné části.“
" Dříve zrní mleli nejčastěji mezi otáčejícími se kameny, na tzv. kamenných mlýnech. Každá mouka tehdy byla celozrnná, protože obsahovala všechny části obilného zrna.
Od 19. století se začala vyrábět bílá mouka, která je trvanlivější. Obilná zrna se začala vymílat, to znamená, že před mletím byla odstraňována jak vnější vrstva, tak klíček a zůstávala pouze vnitřní moučná část, jejímž umletím vzniká tzv. bílá mouka"
1. Jedna verze. Výroba celozrnné mouky navazuje na starý způsob výroby.
"Oproti klasické bílé mouce je celozrnná mouka dražší, což je způsobeno šetrnějším výrobním procesem. Ty nejkvalitnější mouky se melou na mlýnských kamenech, čímž zůstávají všechny důležité látky zachovány. Tento typ výroby je oproti výrobě klasické bílé mouky náročnější.
Do ceny vstupuje také fakt, že celozrnná mouka se často vyrábí v ekologicky kontrolovaném zemědělství, které je náročnější na vzrůst. Taková mouka má označení bio."
Více na: https://www.dama.cz/clanek/celozrnna-mouka-zitna-psenicna-i-spaldova-jak-je-vyuzit-na-peceni
2. Jak se vyrábí celozrnná mouka., celozrnné pečivo pravé, případně obarvené atd.
Ve videu výrobci tvrdí, že vyrobit celozrnnou mouku je snazší, takže by neměla být dražší. Zřejmě jde o to, že se doporučuje tato mouka, protože je zdravější, i když méně trvanlivá. Toho zřejmě využívají i výrobci. Svět chce být klamán. Zájmu využívají výrobci.
https://www.televizeseznam.cz/video/jidlo-s-r-o/pecivo-4-legenda-o-celozrnnosti-235757
Upravil/a: annas
4Kdo udělil odpovědi palec? vagra, hapiky, independent, EKSOT123
před 1767 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Vždy to bývalo právě naopak. Dnes je vše jinak. U celozrnné mouky hodně zvyšuje cenu právě také současný módní trend.
0 Nominace Nahlásit |
Annas, tak ten druhý odkaz je dost dobrej! Takže se moje tušení
potvrdilo.
(Doma jsem několik roků taky vždycky jen našrotoval celé zrno a hotovo. Dal
kvásek, vařečkou nebo rukama udělal těsto, dal na plech, přidal semínka a
do trouby. náklady na 5-ti kilový chléb 20–30 Kč včetně elektřiny.
Chleba nám chutnal tak, že když jsme nestihli napíct a musel se výjimečně
chleba koupit, tak ten kupovaný vůbec nebyl dobrý.)
Děkuji. Uvedla jsem 2 názory, ten první je zřejmě komerční, nevysvětluje, proč je mletí celozrnné mouky náročnější.
V tom druhém potvrdili ti, kteří mouku melou, že to tak není.
Také jsme doma pekli chléb v peci.. Později rodiče pec zrušili, takže připravený chléb v ošatkách k pekařovi. Jen si pamatuji, že dlouho vydržel.
Teď si kupuji žitný. Vyzkoušela jsem několik druhů, než jsem přišla na jeden druh. V minulosti jsem si kupovala žitný chléb, se mu moskevský, protože měl hranatý tvar jako měli ruské chleby.