Avatar uživatele
anonym

Je třeba jednou za čas vyčistit sopouch (část komína, která propojuje spotřebič a komínový průduch)?

Celá otázka s infem zní:

Je třeba jednou za čas vyčistit sopouch (část komína, která propojuje spotřebič a komínový průduch, do kterého jsou odváděny škodlivé plyny, které jsou produkovány spotřebičem)?


Pokud se topí dřevem např. domácí kamna, tak se tam usazují saze? Nebo tomu se u kamen sopouch neříká?
Jakou má sopouch životnost?

Zajímavá 0 před 2872 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
nikeroska

Doporučuje se čistit. Aby se seze nevznítily, a také aby byl průduch průchozí.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
cochee

Sopouch není asi od věci jednou za čas prohlédnout, možná to udělá na požádání i kominík. Mimochodem, slovo sopouch se používá odedávna, ještě v době, kdy žádné kotle na plyn ani neexistovaly, tudíž i u kamen na pevná paliva. A u těch hrozí saze, ovšem pokud je to správně uděláno, tak minimálně nebo vůbec; saze by se měly usazovat na dně průduchu, případně tam padají po zákroku kominíka, takže by se měly dát snadno vybrat přes tzv. vybírací otvor.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
tforro

Záleží na délce toho sopouchu. Pokud je krátký, tak se tam saze moc nezanášejí, ovšem čím delší vodorovně uložený sopouch je, tím víc se zanáší a tím častěji se musí čistit. Já to dělám v topné sezoně co 10 dní. Víceméně preventivně. Čistím to přes vnitřní prostor kotle, takže mi to nezabere ani minutu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cukrar

Celou spalinovou cestu musíte čistit. Úplně celou!!!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek