Kapaliny mají stály objem a vejdou se do dané nádoby. Dnešní večeře mne inspirovala k této otázce. Naléval jsme si pivo z lahve do sklenice, která má objem cca 0,1 dl. Když naleji trochu piva, není to ono, když po okraj, pivo vypění a přeteče. Je nějaká mez, pokud mohu nalét pivo do sklenice, aby mi nevypěnilo? A dolévat se nesmí. Záleží ještě na dalších faktorech ? Stupně piva, teplota atd. Například si naleji pivo palec pod hrdlo a vím, že pivo nepřeteče. Než to vyzkoužím, zajímá mne, zda s tím má někdo nějaké zkušenosti, abych nemusel experimentovat. Děkuji.
Zajímavá 0 před 2292 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Tedy sklenici o objemu „cca 0,1 dl“ neznám, to je půlka malého prcka. Ale budiž. Zásada je nalévat pivo z flašky do sklenice pomalu a po stěně. Pak se ti snadno podaří udělat i pivo bez pěny. Kdo by ale takový blivajz po americkém způsobu pil?
0 Nominace Nahlásit |
Pivo (a jiné sycené nápoje) nejsou holt jen pouhá tekutina. Pohybem prostě vypění, protože je to směs mnoha chemikálií, včetně vody a rozpuštěného CO2. Záležíá na tom, kolik toho CO2 obsahuje, teplotě, pohybu a jistš i dalších vlastnodtech.
0
před 2292 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2633 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1347 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1062 | |
Kelt | 1005 |
Astronomie |
Fyzika |
Jazyky |
Matematika |
Sociální vědy |
Technické vědy |
Ostatní věda |