Je možné že syrová podoba zeleniny tělu dodá víc vitamínů a
minerálů než zelenina vařená či dušená či na páře, ale syrová se
hůř tráví?
Někdo říká že syrová tělu nedodá také vitamíny jako vařená či
dušená či na páře
Zajímavá 0 před 2659 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Některé druhy zeleniny se opravdu hůř tráví a člověk
s dyspeptickými potížemi nemůže určité druhy zeleniny za syrova
konzumovat (papriky, okurky, rajčara, cibuli, květák.kedlubnu atp.)
Varem se ztrácí vitamín C, minerály a jiné vit. zůstávají.
V zimě se nemá jíst syrová zelenina, vhodnější je konzumovat tepelně
upravené druhy zeleniny.
Je třeba si uvědomit, že zelenina je především vláknina a nepočítá se
jako jídlo.
(někteří lidé při redukci hmotnosti založí jídelníček na zelenině.
Jsou v malnutrici, nehubnou, tloustnou víc).
Další „problém“ zeleniny je ten, že dnes má tak 20% živin –
vitamínů a minerálů, než za dob, kdy jsme ji konzumovali jako děti, nebo
naše maminky a babičky.
Dnes člověk zdravě nehnojenou zeleninou mnoho živin ze zeleniny nezíská,
vlákninu ano.
K mrkvi:
Pokud z ní chceme získat provitamin A, je třeba ji tepelně upravit tzn. Na
trošce oleje (tepelné zpracování a tuk je podmínkou) nastrouhanou či
pokrájenou mrkev na pánvi orestovat k lehkému zahnědnutí. Takto
upravená,mrkev 2× týdně pokryje dávku vit. A (provitaminem takto
získaným, betakaroten), případně při doplňování deficitu a zvýšené
potřebě vit. A.
Upravil/a: da ny
0 Nominace Nahlásit |
Jak který druh. Třeba o mrkvi jsem četla,
že je vhodnější po tepelné úpravě.
0
před 2659 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jak která, ale!… nejlepší je lečo s klobásou, hodně klobásy..
0
před 2659 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1702 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 604 | |
zjentek | 572 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |