Avatar uživatele
annas

Je možné se přiotrávit jadérky z jablek, meruněk, broskví či švestek?

Zřejmě záleží na množství..
Některé hospodyně přidávají při zavařování pecky z tohoto ovoce.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? panenka, vagra, elektrikář, iceT, Lásenka, dědapetr před 5003 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
beer

Jadérka meruněk (ta hořká) a broskví obsahují sloučeniny kyanidu, v tomto případě teoreticky ano.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
iceT

Co vím,tak jádra broskví jsou toxická,obsahuji amygdalin,který se štěpí na kyanovodík.Proto kyanid asi lehce voní po mandlích.
Když jsem byla malá,tak jsme pecky mandlí rozbíjeli a jádra nám velice chutnala,ale asi záleží kolik bych jich člověk snědl.
U ostatních nevím.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
hanulka11

Také jsme jako děti jádra rozbíjely a jedly, ale nikdy jsme jich nesnědly tolik, aby nám bylo špatně. Myslím si, že hodně záleží na jedinci , každý to snášíme jinak , ale asi by na to muselo být větší množství jadérek.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lásenka

Zjednodušeně je možno říci, že tak jako cukr a sůl, tak také tato jadérka mohou být škodlivá-toxická, pokud jich požijeme více než je doporučené množství.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dědapetr

Ne nejsou škodlivé protože,aby nám uškodili by jsme museli sníst takové množství které je až několik kilo a to nikdo není schopen sníst.Některé jadérka jsou nechutná tak by je málokdo chtěl jíst.http://doplnky-stravy.abecedaz­dravi.cz/vita­min-tretiho-tisicileti-bombarder-b17
Doplňuji:
Z jader broskví se lisuje aromatický olej.[1]
Broskev se také používá na výrobu destilátů, jako např. Persiko (obsahuje i tlučená jádra broskví) nebo Praskova, bulharský likér zlatavě žluté barvy, sladké chuti.

Upravil/a: dědapetr

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
vagra

V jablečných jadérkách (ale taky v peckách třešní, broskví a meruněk) je látka zvaná amygdalin, ze které se v těle uvolňuje prudce jedovatý kyanovodík. Vzniká ho ale jen nepatrné množství, se kterým si tělo snadno poradí, a navíc jadérka s pevnou skořápkou projdou obvykle trávicím traktem bez poškození, takže se do něj amygdalin vůbec nedostane.
Otrava jablečnými jadérky je tedy hodně nepravděpodobná – museli byste jich rozdrtit a spolykat spoustu, abyste si opravdu ublížili.

Zdroj: z Reader Digest-Výběr

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek