Spatne polozena otazka. To zavisi na tom, jake ma mandatorni vydaje – bydleni, energie atp..
0 Nominace Nahlásit |
Dnes jsem kupoval dva filety lososa a pstruha (duháka):
Losos 0,264 g – 78,90 Kč
Losos 0,280 g – 83,70 Kč
Pstruh 0,404 g – 92,50 Kč
Stačí násobit příslušnou rybu patřičným počtem dnů a členů domácnosti. Tolik pak potřebuje vyčlenit z rozpočtu.
0 Nominace Nahlásit |
„Kvalitní ryba“ je i kapr, kapr není drahý. Já velké kapry nejím, protože je to tučné, malý kapr stojí pod Kč 100.00 za kg. Odpadu z něj moc není, měchýř, žluč, střevo, a tím téměř končí celý příběh, protože zbytek použiju na vývar (s něčím tu rybu musím jíst a suché nudle nejsou dobré).
Z 2 kg kapra se pětičlenná rodina nají, a vývaru z něho bude dost i na nudle. Nebo na polévku. Jediná nevýhoda kapra je vykostění těch filletů, ty kosti se musí tahat pinsetou.
Kapr vyjde, v čisté váze, kolem Kč 150.00 / kg, to stoji normální kuře i s kostí (žluté, ne šedivec).
Dnes je ale jiný problém: „pětičlenná rodina“ nebude umět kapra klepnout (mohou s tím mít taky „morální“ problém, ale sežrat ho, to už „morální“ problé mít nebudou!), už vůbec ho nebude umět vykuchat, a už vůbec ho nebude umět správně naporcovat a vykostit. Takže potom koupí drahou rybu, zmraženou, za to hnusnou, ale už předpřipravenou a vykostěnou. 🙂
Jo, a už vůbec nevím, co si mám představit pod pojmem „plátek ryby“, já jím kapra „na kostičky“. Jestli myslíš „plátek“, jak „přírodní plátek“, placaté maso, tak to moc neváží, to je vyjde levně.
Upravil/a: Filip84
0 Nominace Nahlásit |
Pokud by to byla rybarska rodina, tak utratu za rybu neresi. Problem je ten,
ze vetsina rybarskych rodin (krome otcu-rybaru) ryby nepapaji:)
A taky neznam ceskou rodinu, kde by se denne jedla ryba!
Ale davam ti za pravdu: ryby jsou zbytecne predrazene!!
Politici, kteri hovori o cenach potravin, vetsinou ani nevedi, kolik stoji
chleba a s prijmem normalni rodiny by vysli tak dva tydny.
0
před 733 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ovšem, taky záleží, kde rybu kupuješ. Takového candáta můžeš mít za 300 Kč, ale i za 700 Kč/kg. Toho bych ale v supermarketu nekupoval, to jsou vyhozené peníze.
No tak jasně. A právě o to jde. Je to osm tisíc/měs. na rybičku- plátek. Normálně by se tato rodina z tebou uvedené gramáže najedla tak, aby po jídle nehladověla. Jenže vzhledem k uvedeným cenám je mně úplně jasný, že z tohoto masa vyteče tolik vody, že těch tisíců bude potřeba šestnáct, aby se ta rodina z tebou uvedené gramáže najedla tak, aby po jídle nehladověla.
…Tzn. plátek ryby takový, aby se z něho zdravý člověk najedl x pět lidí (jedno jídlo denně) = měsíční výdaj cca 16k kaček.
Možná pan Fiala také celkové populaci příliš neosvětluje skutečnost, že více než 50% pracovně činného občanstva pobírá mzdu nižší dvaceti tisíc netto, nebo něco okolo. Dobrou chuť u tvé rybičky.
zjentek: Ale to máš silně individuální. Dneska se maso, v hospodě, počítá na 200 – 250 g (steaky, atp.), no, minimálně na 150g. Za Husáka, a v devadesátkách, se počítalo 100g, a na guláš 75g!
Hodně záleží, s čím toho kapra budeš mít. Jestli bude smažený v trojobalu + „ruský“ salát (=mayonnaise v tom), tak to rozhodně zasytí menší „plátek“, než když bude syrový, a k tomu nudle. Nebo uvařený v polévce, něco jako halászlé.
Ono když 100g vepřové kejty pořádně rozklepeš, tak je z toho Schnitzel, jako víno, a když k tomu dáš, průměrnému českému, strávníkovi pořádnou porci „ruského“ salátu, nebo „dva řádky“ brambor, bude spokojený. Když mu 100g kejty hodíš na pánvičku, jakože steak, tak se moc nenají. 🙂
Jsem zdravý a s přílohou mi stačí jeden výše uvedený filet, popř. jeden pstruh. Jinak bych pro dva koupil čtyři filety. Navíc, ono to ani není úplně zdravé, jíst každý den lososa, nehledě na to, že by mi brzy lezl krkem. Třeba králík nebo drůbež (zdráhám se nazvat to kuřetem) je levnější a má chutné maso, některá drůbež dokonce i poměrně lehké a zdravé. A pořád zbývá relativně levné vepřové.
Finance za druhé nevyřeším, k tomu se vyjadřovat nebudu.