Spousta věcí, i ty, u kterých bychom to nečekali, jsou dovezené
z jiných krajin… a uchytily se tu. Zajímalo by mě, jestli se to dá
dohledat, co u nás rostlo přirozeně vždycky. To mě už dlouho
zajímá…
Možná kmín? Nějaké odrůdy jablek?
Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, Kelt, da ny, EKSOT123, DoTazatel před 1732 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Jak se dovíte, není to snadné. Jedině vložil název byliny či plodiny do vyhledávače a dovíte se jejich půovd. Nebo si pročíst odborné knihy, případně vložit otázku na stránce, která se původem zabývá.
"Za původní rostliny jsou považovány ty, které se vyvinuly nebo doputovaly do místa výskytu bez zásahu člověka. U nás jsou to druhy, které zde rostly od konce doby ledové do počátku neolitu. U mnoha druhů nelze zcela přesně určit, zda sem byly zavlečeny v dávné minulosti, nebo zda jde přísně vzato o druhy původní.
IInformace o ne/původnosti jednotlivých druhů lze získat z příslušné literatury (pomologické, botanické).
Na území České republiky se vyskytuje asi 2 350 až 2 550 původních druhů a poddruhů vyšších rostlin. Některé původní druhy přežívají jen na několika posledních místech,.
Velké množství „domácích“ druhů sem bylo záměrně nebo omylem zavlečeno (brambory, lilkovité rostliny…) a už se bez nich neobejdeme.
http://wiki.ekoporadna.cz/index.php?title=Co_jsou_p%C5%AFvodn%C3%AD_rostliny%3F
atd.
–
Určitě známe níže uvedené jméno
„Botanik Václav Větvička: Původního tady není vlastně nic“
https://ceskapozice.lidovky.cz/tema/botanik-vaclav-vetvicka-puvodn
0 Nominace Nahlásit |
Záleží na tom, co skutečně považuješ za český původ. Spousta bylin se k nám rozšířila z Ameriky (vč. brambor a rajčat) a naopak taková typicky česká vodnice je dnes téměř zapomenuta od dob středověku. Jinak v našem mírném pásmu roste cokoliv, co tady zapíchneš do půdy. Výborná je čerstvá majoránka a náš český česnek.
0 Nominace Nahlásit |
Tak záleží na tom, kam až datuješ český původ – Přemyslovce, Keltové – Bójové nebo Bohemia, a jaké území je a bylo české. Správnou odpověď by asi dali na Vysoké škole zemědělské.
0 Nominace Nahlásit |
U většiny se uvádí původ v jižnějších krajích, jako Asie a Středomoří. A to třeba i u mrkve, pastiňáku, kmínu, chmele, jahod, čekanky a mnoha dalších, které jsou naše domácí druhy a vidíš je hojně všude v přírodě. Takže ten udávaný původ často znamená, kde byla rostlina podrobena prvnímu šlechtění. A to bylo většinou na jihu, bo tam byla vyspělejší civilizace. Kromě toho i v současnosti u nás roste spousty druhů planých rostlin, které se jinde ve světě šlechtí a jí (čistec, zvonek, kokoška p t,…) Ale nejsem odborník, odpověď je jen laická.
Upravil/a: EKSOT123
0 Nominace Nahlásit |
Nikdo nevíme jakou dobu máš na mysli. Ani obilí zde kdysi vůbec nerostlo. Až s rozvojem zemědělství sem postupně přišla semena ze středního východu.
0
před 1732 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Otázka je velmi obecná/nepřesná.
Jaké HISTORICKÉ časové období Vás zajímá? Které století máte na
mysli?
https://www.denik.cz/regiony/zive-muzeum-u-zooparku-chteji-pestovat-plodiny-jako-pred-150-lety-20170729.html
Pokud se ptáte jaké/které plodiny, sepište seznam, budeme odškrtávat
😁
Dohledat se dá vše. Tedy hledejte informaceze všech možných zdrojů.
Podle dobových receptů, kuchařek poznáte co naši předkové nejčastěji
jedli a co se tady
asi tak pěstovalo/chovalo. Jak moc byli chudí, skromní, kde bohatší
Co a jak jedli, aby byli zdraví. Může to být i prima záliba.
Jsem celkem ráda, že se k nám dostaly brambory, že zde zdomácněly, lze
je pěstovat.
Amaranthovou mouku si dnes pravidelně kupovat nemohu….
Ve své době se pražské chudina a stavební dělníci živili sezonní,
dostupnou, levnou rybou,
Lososem. Dělníci si stěžovali, že mají stále ryby a dožadovali se kusu
masa.
Dnes, z pochopitelných důvodů o lososa ve Vltavě nezavadíte.
Upravil/a: da ny
0
před 1731 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Annas, fakt je, že se v květenách u každé rostliny uvádí její
původ. Ale přemýšlím, jestli to má nějaký větší praktický význam.
Přece když polevovala doba ledová, tak se postupně oteplovalo nejdřív na
jihu. Takže logicky skoro všechny rostliny musejí pocházet z jihu a na
sever se rozšiřovaly s ustupujícím ledem.
Druhá věc je, že Češi ve srovnání s některými jinými národy (jako
třeba Francouzi a Japonci) na zeleninu a byliny moc nejsou. Nejsme v tomto
směru nejsme žádnými průkopníky.
EKSOT123,
nikdy jsem nepřemýšella, která bylinka k nám přišla. Pokud bych potřebovala znát původ, tak se podívám, pokud majdu.
Možná dostali ve škole úkol, ale zjišťování je určitě náročné.
Teď užívám tinkturu z pupečníku asijského., takže je jasné, že pochází z Asie., i když se pěstuje u nás.
Drap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |