Avatar uživatele
ptáč

Jaké máte vlastní návody na škvaření vepř. sádla? Dá se něco pokazit, nebo vylepšit?

Třeba se zazdálo odebírat šufánkem sádlo, aby se škvarky vypražily. Holt to není vše a nic o tom nevím, než že je nutná nízká teplota, né hořák naplno.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, anonym, johana 56, jepik, redy před 3311 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
gecco

  1. není dobré odebírat sádlo, dokud škvarky neplavou (a i potom opatrně)
  2. čím pomaleji ´topíš´, tím lépe – ale topit musíš

;.-)))
To je jako s babú:

  • pomalučky začínáš
  • pak přitlačíš, „motivuješ“, né
  • až taje, možeš přidat – ale nesmíš to přehnat
  • a pomalúčky obracat a opečovávat a čechrat
  • a dyž prská, zpomal

;-DDD

_____________­________
Ajo – no jo, škvarky umím…
Už…
Možná…
Trochu…
😉

Upravil/a: gecco

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Sádlo si škvařím již spoustu let stejným způsobem a to tak, že hřbetní sádlo pomelu na co největší šajbě, do hrnce naleju hrnek vody, aby se sádlo hned nepřipalovalo a na mírným ohni škvarím za občasného míchání do doby, než mini škvarečky klesnou ke dnu a na povrchu se nedělá pěna a to je známka, že sádlo je vyškvařené. Po řádném vychladnutí se musí udělat v nádobě, kde je sádlo, takový prstenec s prohlubinou a garantuji, že při nabírání zlomíš vařečku nebo ohneš lžíci. To, jak někdo říká, že před škvařením dává mléko, to bude sádlo bělejší je blbost, protože mléko se připálí a sádlo bude tmavší, tak, jak když zemědělec krmí prase až dokonce jeho života kukuřičným šrotem. To je potom hnus. Jedna rada nakonec, vlastně dvě. Nikdy nepřidávat plstní sádlo ke hřbetnímu a nekupovat syrové sádlo nižší než 2 cm, to ti nikdy neztuhne tak jak z vyššího. Takové můžeš hned mazat i po vytáhnutí z lednice a nemá dlouhou dobu trvanlivosti. To nižší syrové sádlo jsem jednou koupil před několika měsíci v „akci“ a doma jsem zjistil, že bylo od chovatele z Německa.Takže ještě jedna rada: kupuj od českých chovatelů, přímo z jejich chovů.
´´´´´´´´´´´´´­´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´­´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
Sádlo krupicové vzniká škvařením plstního sádla, nemá tužší konzistenci a má menší trvanlivost a dříve se přepaluje. To se spíše hodí do těst.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Funna

já ho dělám v troubě…kolem 150°…na kostky…nechám ho zaplavat a teprve pak odeberu sádlo, aby se škvarky opekly do hněda…samozřejmě je potřeba s ním průběžně míchat…
je fakt, že s nižšího tuku není tak pěkné sádlo, ale sehnat vysoké kusy za rozumnou cenu je docela problém…
a co to je krupička v sádle? to se mi ještě nikdy nestalo…

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez Nahlásit

Avatar uživatele
dudu

http://www.la­buznik.cz/recep­t/sadlo-a-skvarecky-v-mikrovlnce/
Vyzkoušeli jsme a funguje to.

Upravil/a: dudu

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dr.luha

Přidám jednu vychytávku – aby hotové sádlo nemělo krupičkovou strukturu, je dobré ho těsně před ztuhnutím hodit v kelímku bez víčka do mrazáku. Druhý den už se může uzavřít a přendat do chladničky.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
ptáč

Badbakane, co je to šajba, mám klasický mlýnek. Nenapadlo by mě sádlo nekrájet, ale mlýt. Dobrá, zas to vím.

před 3303 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Šajba je mlecí deska s otvory. Já používám tu s těmi málo otvory.

před 3300 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ptáč

To by mě nenapadlo, do něčeho, co se má stát ušlechtilým, jako je domácí sádlo a škvarky, lít mlíko. Spíš přidat koření, kmín, ale tolik vašich zkušeností jsem nečekal a děkuji.

před 3303 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

Tak jsem si myslela, že umím škvařit sádlo…

Moc se mi líbí Funnin způsob v troubě.
Funno, mohla byste to prosím upřesnit – jestli je nutné troubu
předehřát a jak dlouho se pak škvaří? Ráda bych to vyzkoušela.

před 3309 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Také jsem zašžil, že přidávali mléko, ale tuším jen trochu a až ke konci… Aby byli škvarky křupavější… (nemám ozkoušeno)

před 3310 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Funna

taky jsem to zkoušela, ale nějak mne to neoslovilo, protože to poslední sádlo, co vyteče ze škvarků už se musí vylít…mléko se na povrchu připeče, takže proto škvarky zhnědnou a sádlo je nepoužitelné…když je tam necháte déle i bez mléka, tak to udělají taky…

před 3310 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
talka

Manžel to (myslím-před 12 lety!) dělal.

před 3310 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek