Neznám maso, které by nebylo možné udit. Můžeš vyudit třeba i rybu, když na to přijde.
Obvykle se u nás udí vepřové. Maso je třeba naložit na pár dní do láku (délka naložení dle receptury láku, obvykle má každý vlastní recept) a v průběhu zrání maso OBRACET každý den! (to je DŮLEŽITÉ!!) Ne že by to bez láku vůbec nešlo, ale není to ono. Tak s tím počítej a buď si ho nalož sám a přines na „poslední chvíli“ nebo dones maso v PŘEDSTIHU, aby ho děda mohl naložit,
Jako „udící pecku“ ti doporučím hovězí ocásky (když seženeš), je to velmi laciné a vynikajíci na uzený vývar (když vyuzené ocásky povaříš, je tak dobrý, že stačí přihodit jen trochu mražené polévkové zeleniny (z pytlíku, můžeš dát i čerstvou, ale bude to chtít pár minut navíc). Trošku dokořeníš dle chuti (pepř, sůl), popřípadě vyrobit zavářku nebo nudle a máš polévku mňamiky, kam se hrabe i Vitana z pytlíku (o ostatních glutamát hnusech nemluvě).
A uvařené maso z uzených hovězích ocásků částečně (trochu) necháš ve vývaru, naprostou většinu ale obereš a použiješ na zapékané těstoviny či brambory. Kompletní oběd snadno a rychle. :)
0 Nominace Nahlásit |
To záleží. Určitě syrové, ale třeba vepřové se obvykle před uzením nakládá.
1Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone
před 1440 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Lze udit jakékoli maso. U nás se udí téměř výhradně vepřové. Samozřejmě syrové. Záleží i na druhu. Jaké budeš chtít mít uzené. Velmi libové až téměř suché, bude vhodná kýta nebo kotleta. Mírně prorostlé – krkovice. Více prorostlé – potom bůček. Na uzení se většinou používá bůček s kůží. Jdou ale udit i jiné části. Například vynikající je uzené koleno. Specialitou v uzeném je třeba jazyk. Pes si zase pochutná na uzených nožičkách a uších.
Upravil/a: quentos
1Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone
před 1440 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Léta používáme níže uvedený návod s tím, že do soli přidávám
slušnou dávku lisovaného česneku:
https://www.ekucharka.net/nalozeni-a-uzeni-veproveho-masa
Upravil/a: dudu
0
před 1440 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nenech se zblnout nějakým nakládáním do láku! Nalož ho do soli s cukrem (10:1). Nic tam nelej! Lák se „udělá“ sám.
Emefej>>> Suchá směs se hodí spíš na „indiánské maso“ (sušené), ale proti gustu… Jak píši ono to dokonce jde i „úplně BEZ“, jen to není ono. Taková přihozená snítka rozmarýnu do láku (+ další TAJNÉ ingredience ;) :D) udělá svoje, věř mi. :)
Pokud se dobře pamatuju (já se masu vždy spíš vyhýbal) tak u nás se prosolené maso dávalo do sudu a zhora uzavřelo a zatížilo. Dalo se jen trochu převařené vody aby to maso nebylo shora nasuchu než pustí šťávu. Bylinky by se myslím dali klidně prohodit mezi kousky ale u nás se snad dávala jen sůl a možná kmín.
Dochy>>> No to víš, to ti tak žeru! Takovej krvežíznivej bastard a a prý „se masu vyhýbá“, PCHE! ;) :D :D
Jasný, uzené je ti málo krvavé, že? Dokonce i bifťoura pinglovi vrátíš (dříve než mu zlomíš nohy) s tím, že není dost krvavý, pokud z něj necáká krev pod tlakem, víme svoje! O chudince kuchařince, které vzápětí OPAKOVANĚ připravíš osud horší, než smrt a pak JEŠTĚ HORŠÍ se nemohu s ohledem na věk některých uživatelů rozepisovat… ;) :D :D
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |