Avatar uživatele
Kroupič

jaké jsou druhy máty ?

a dá se jíst ?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? anonym, rynek878, dědapetr před 4927 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Máta v kuchyni
Máta není jen bylinkou používanou za účelem léčení. Můžeme si s ní ochutit saláty, pečené a grilované masové pokrmy a ryby, dá se použít do dresingů a omáček, bylinkového másla, k ochucení rýže nebo kuskusu. V arabských zemích se těší jako kořenící přípravek velké oblibě, ve Velké Británii je zase neodmyslitelným doplňkem pokrmů ze skopového masa, ve středomoří se přidává hlavně do salátů, k rybám a plodům moře, její použití k dochucování pokrmů je po celém světě hodně rozmanité. Mátové bonbóny, čokoládové náplně, likéry a jiné sladké libůstky nejde opomenout.

Výborná je na přípravu nápoje Mojito. Mátový čaj a mátový sirup jsou rovněž osvěžující.

Prý jen v Evropě a Asii je asi 15 druhů máty – kadeřavá, rolní, vodní, vonná, citrónová, zelená, klasnatá…).

Stránka o mátě peprné.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Ano,máta se dá jíst,já ji pěstuji jen kvůli odpuzování komárů.Funguje to !

Zdroj: http://web.qu­ick.cz/iveta_kul­hava/Bylinky/Men­tha.htm

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dědapetr

Tady jsou druhy máty a všechny jedlé:
http://www.kot­vicnikovafarma­.cz/maty/

http://cs.wiki­pedia.org/wiki/M%C3%A1ta

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek