Máta v kuchyni
Máta není jen bylinkou používanou za účelem léčení. Můžeme si s ní
ochutit saláty, pečené a grilované masové pokrmy a ryby, dá se použít do
dresingů a omáček, bylinkového másla, k ochucení rýže nebo kuskusu.
V arabských zemích se těší jako kořenící přípravek velké oblibě, ve
Velké Británii je zase neodmyslitelným doplňkem pokrmů ze skopového masa,
ve středomoří se přidává hlavně do salátů, k rybám a plodům moře,
její použití k dochucování pokrmů je po celém světě hodně rozmanité.
Mátové bonbóny, čokoládové náplně, likéry a jiné sladké libůstky
nejde opomenout.
Výborná je na přípravu nápoje Mojito. Mátový čaj a mátový sirup jsou rovněž osvěžující.
Prý jen v Evropě a Asii je asi 15 druhů máty – kadeřavá, rolní, vodní, vonná, citrónová, zelená, klasnatá…).
Stránka o mátě peprné.
0 Nominace Nahlásit |
Ano,máta se dá jíst,já ji pěstuji jen kvůli odpuzování komárů.Funguje to !
Zdroj: http://web.quick.cz/iveta_kulhava/Bylinky/Mentha.htm
0 Nominace Nahlásit |
Tady jsou druhy máty a všechny jedlé:
http://www.kotvicnikovafarma.cz/maty/
http://cs.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1ta
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 448 | |
marci1 | 268 | |
Kepler | 220 | |
annas | 219 | |
gecco | 146 | |
Alesh | 139 | |
hanulka11 | 135 | |
led | 127 | |
mosoj | 120 | |
elkon | 119 |
Atletika |
Cyklistika, MTB |
Fotbal |
Hokej |
Motorsport |
Rekreační sport |
Ostatní sport |