Pojem nádobí je značně široký. Pokud jde o např. pánve, vyzkoušel jsem asi všechno, teflon, keramiku, titan, ocel (nerez) i litinu. Vyjma posledních 2 jde obvykle o vícemateriálový výrobek (základem je převážně hliník) s povrchovou vrstvou(ami). VŠECHNY tyto „moderní“ výrobky stojí za bačkoru, nerez je dobrý, litina je NEJLEPŠÍ! O tom, že by se na „nepřilnavý povrch“ nepřipékaly nečistoty si nechte ZDÁT, to možná tak v TV reklamě, jenže na rozdíl od litiny „moderní“ krámy prostě NEODRBETE, leda byste zničili „nepřilnavou“ povrchovou úpravu! :)
Pokud se zeptáte profíků na názor, každý to potvrdí. (pokud zrovna není placenou reklamní „tváří značky“) ;) :D :D Litina sice vyžaduje péči, ale VŽDY ji dokážete „odrbat“ a to i po „výrobě uhlí na pánvi“, podobně jako nerez. Na rozdíl od „moderních“ vrstvenných šmejdů za žádných okolností neuvolňuje do potravin svinstva (zkuste přehřát „teflonku“ apod.!) Litina vydrží CELÝ život a to je její „problém“, na rozdíl od „moderny“, kterou je nutno do kolečka vyhazovat a kupovat novou – přesně v souladu s „moderním“ trendem: „Vyhazuj a ZNOVA DO BLBA NAKUPUJ!“
I ta nejtlustší hliníkovka je v porovnání s litinou ubohá a udělat třeba (dobrý) biftek na hliníkové pánvi (tedy všechny ty teflony, keramiky atd.) tloušťky 3mm nebo menší je doslova nemožné!
Takže pánve, pekáče > tlustá, masivní litina
kastroly, hrnce, plechy atd. > nerez (plný 100%, nikoliv pokovený)
stolové nádobí > jedině porcelán, sklo jen na studené nápoje
příbory > nerez (stříbro leda tak na Vánoce, je s tím moc práce –
cídění)
speciály (síta, struhadla atd.) > nerez (pokov nic nevydrží, plastová
síta jsou OK)
Smalt NENÍ špatný, DOKUD vám neupadne – celkem lehce oprýská a i když se dá poměrně lépe obrbávat, tak ani na ten nejde v případě potřeby vzít šmirgl! O mědi nemám ponětí, ale s ohledem na její chem. vlastnosti (snadno koroduje) bych to viděl podobně jako se stříbrem. Možná je fajn na nějaké speciální postupy, mně neznámé. Já si vystačím s tím, co jsem vypsal.
0 Nominace Nahlásit |
Každému může vyhovovat něco jiného. Já osobně bych z uvedeného upřednostnil litinu, s nějakým vhodným povrchem a na samotné servírování porcelán. Vařit v porcelánu by bylo problematické.
1Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone
před 2180 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Na jídlo porcelán → talíře, hrnky apod.
Lze použít i keramiku nebo skklo, ale porcelán mi přijde nejlepší.
Na vaření, pečení, smažení používám nejradší litinu a nerez,
někdy peču (častěji zapékám) v miskách z „ohnivzdorného“ skla.
1Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone
před 2180 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Každý materiál má svoje pro a proti, nejméně záporů má ale rozhodně měď tam je akorát horší ta cena a pak litina akorát je to litinové nádobí těžší. Pak taky záleží jestli ho chceš na indukci nebo na oheň a jak se o nádobí staráš .. když se podíváš na www.kulina.cz tak tam najdeš od každého tipu nějaké nádobí, já mám od nich litinové hrnce a jsem spokojená
0
před 2171 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Hele jako ono je to to sto lidí, sto chutí. Jako titan je třeba fajn. Na druhou stranu v profi kuchyních se hodně používá litinové nádobí, protože je to prostě nejefektivnější vaření, dlouho to vydrží a celkově se to hodí jak na oheň, tak do trouby (pokud to máte přizpůsobené). Navíc velmi dobře drží teplotu, takže v tom jídlo nestydne u nějakých složitějších kuchařských postupů.
Máte někdo zkušenosti s titanovým nádobím? Slyšel jsem od známých, že je to nejlepší materiál na hrnce a pánve. Před koupí bych ale chtěl slyšet ještě názor někoho jiného
Za mě je titan naprostá jednička. Mám doma hrnec s titanovým povrchem a uvažuji i o koupi pánve z titanu. Podle mě je to nejodolnější povrch, co se dá sehnat, a vydrží opravdu všechno.
A můžu titanové nádobí použít i na sporák na indukci? Nebo titanové nádobí nemůžu na indukci použít?
Ne všechno titanové nádobí lze použít na indukci, já mám konkrétně nádobí od značky zgastro .cz, tam to mají přehledně rozdělené na normální a indukční nádobí.
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |