Dle přísloví jsme zdrávi jako řípy, pokud jsme zdrávi. Důvod? Proč nejsme zdrávi třeba jako brokolice?
Jak zdravá je řípa a v čem je zdravější, eventuálně jakými/kterými svými složkami je vyjímečná?
Kategorie zdraví.
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, marci1 před 1999 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Být (zdráv, zdravý) jako řepa, čast. řípa dokonale zdráv;
Navcí řepa se sklízí na podzim, dobře uskladněná vydrží až téměř do jara vedle mrkve, celeru a petržele. Hojně se používala např. v Rusku a na Ukrajině – v boršči z čevené řepy
Frazeologismus, který přirovnává zdraví k nějaké plodině. Řepa je stará plodina na rozdíl od brokolice. Krmná řepa prospívala dobytku. Takže lidé vypozorovali, že by mohla poskytnout krmi i jim.
Červená řepa je známá iž od starověku "Často se uvádí, že řecká bohyně Afrodita vděčila za svou krásu právě jí (i
když pozor, tehdy se využívaly listy), odvar z této rostliny byl skládán jako obětina Apollónovi. V římské kuchyni byla řepa velmi oblíbená, v jedné z prvních kuchařek, kterou je Apicius, najdeme recepty jak na saláty, tak i na vývary a jiné speciality*. Rozhodně tehdy nešlo o jídlo pro dobytek či chudinu, pokrmy z této zeleniny patřily na stůl zámožných patricijů a antických gurmánů. Díky velikosti Římské říše se červená řepa rozšířila do Španělska a Francie a pak postupně na celý evropský kontinent – kolem století čtrnáctého se nepěstovala jen v nejsevernějších částech Evropy. Paradoxně, ve srovnání s dnešní dobou, v kuchyni byl užíván stále hlavně list mladé zeleniny, s postupem času se začalo zkoušet i kořen, ale jako … léčivo. Lidé totiž zjistili, že má pozitivní účinky na rány, zácpy, teploty, a kožní problémy." atd. .
https://www.prostezdravi.cz/cervena-repa-jeji-pozitivni-ucinky-na-zdravi/
Upravil/a: annas
3Kdo udělil odpovědi palec? Drap, zjentek, independent
před 1999 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nevím, jak to nesmyslné přísloví vzniklo. Řepa často trpí napadením háďátkem a obsahuje značné množství cukru, některými nazývaného „bílý jed“. To už by se mi víc líbilo být zdravý jako česnek.
0 Nominace Nahlásit |
Řípa (řepa, tuřín) je velmi zdravá a má léčivé účinky. Svým
tvarem bulvy připomínala našim předkům jakousi „slibnou“ baňatost, že
se má člověk dobře, žije v blahobytu.
Je to zelenina velmi hodnotná – ve 100 g bulvy červené řepy je asi
70 mg sodíku, 380 mg draslíku a 20 mg vápníku, dále řepa obsahuje
hořčík a z mikroprvků rubidium a caesium. Důležitý je obsah rostlinných
barviv, antokyanů, zabraňujících křehkosti cév. Z vitamínů obsahuje
vitamín C, vitamíny skupiny B a další.
Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených
krvinek, a tím zásobování buněk kyslíkem. Vyvolává optimističtější
náladu, zbavuje střeva jedovatých látek a odstraňuje zácpu. Dodává
pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Neutralizuje a zároveň odstraňuje
jedovaté látky, zvláště v mozku.
ČERVENÁ ŘEPA – SEZNAM NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH PŘÍNOSŮ:
1. Betacyanin
Betacyanin je druh pigmentu, jehož barva se pohybuje od tmavě červené až po
fialovou. Je ceněn pro své protinádorové a nádory tlumící účinky. Je to
také silný antioxidant, který se dobře vstřebává ze střeva. Šťáva
z červené řepy je tak skvělým způsobem, jak posílit imunitu. Jako
prevence rakoviny by se potom měla červená řepa jíst (nebo šťáva
z červené řepy pít) alespoň jednou týdně.
2. Betain
Betain brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Má
schopnost snižovat hladinu homocysteinu, což je aminokyselina, jejíž
zvýšený výskyt v těle je spojován s nemocemi srdce a oběhového
systému.
3. Vláknina
Šťáva z červené řepy obsahuje rozpustnou vlákninu. Ta zpomaluje
vyprazdňování žaludku, které napomáhá správnému trávení a tím
i zabraňuje přibývání na váze. Rozpustná vláknina také snižuje LDL
(špatný) cholesterol a pomáhá upravovat vyměšování (omezuje výskyt
průjmů a zácpy).
4. Kyselina listová
Řepy jsou plné kyseliny listové (šťáva z jedné řepy obsahuje 34%
doporučené denní dávky). Kyselina listová je také důležitá pro
těhotné ženy, protože její dostatečné množství v těle pomáhá
eliminovat vrozené vady a podporuje správný vývoj mozku ještě
nenarozených dětí. Kyselina listová pomáhá rovněž předcházet
onemocněním srdce.
5. Zabraňuje anémii (chudokrevnosti)
Díky obsahu železa a kyseliny listové se červená řepa cení i pro její
přínos pro tvorbu červených krvinek. Je to také přírodní čistič krve,
protože pomáhá vytěsňovat toxické látky z krve (detoxikuje
organizmus).
6. Upravuje krevní tlak a sportovní výkon
Mnohé klinické studie prokázaly, že již konzumace dvou šálků řepné
šťávy denně skutečně snižuje krevní tlak. Kromě snížení krevního
tlaku pomáhá šťáva z červené řepy zvýšit sportovní výkon a pomáhá
snížit množství kyslíku, které tělo potřebuje během tréninku. Pití
dvou šálků řepné šťávy před tréninkem je bezpečnější a
zdravější než kofein a jiné doplňky. 🙂
Opatrně by ji měli konzumovat jen diabetici, pro vysoký počet
sacharidů.
https://www.zelene-zdravicko.cz/cervena-repa
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2663 | |
quentos | 1805 | |
mosoj | 1594 | |
led | 1368 | |
marci1 | 1357 | |
aliendrone | 1199 | |
zjentek | 1087 | |
Kelt | 1031 |
Astronomie |
Fyzika |
Jazyky |
Matematika |
Sociální vědy |
Technické vědy |
Ostatní věda |