Odpoveď byla označena jako užitečná
"Nadýchané pečivo z bílé mouky má svůj původ v Rakousku. Je typické křupavou kůrkou a vláčnou, nadýchanou střídkou. Na povrchu je zdobeno typickou ražbou ve tvaru větrníku s pěti segmenty – ty mají připomínat císařskou korunu, zároveň ale zvětšují plochu kůrky a kaiserka je tak křupavější. Kaiserka z bílé mouky je klasickou verzí tohoto pečiva. V dnešní době je ale v nabídce mnoho dalších variant, které si chuťově vedou stejně dobře, jako její nejzákladnější verze.
Původ tohoto pečiva někteří badatelé datují až do roku 1487, kdy podle legendy tehdejší římský císař Fridrich III. Habsburský nařídil na housky vyrazit svoji podobiznu. Doložitelně jsou ale známy od roku 1760 a jejich jméno vzniklo ještě později na počest císaře Františka Josefa I. – kaiser v němčině znamená císař. Naši jižní sousedé jsou dokonce na toto pečivo tak hrdí, že ho oficiálně schválili jako tradiční rakouskou potravinu.
Dnes se kromě prosté varianty můžete setkat s kaiserkami sypanými mákem, sezamem či kmínem. V duchu moderního trendu zdravé výživy koupíte už i kaiserky cereální, obohacené třeba otrubami, nebo pohankou. Vyzkoušet můžete také kaiserku vícezrnnou se lněnými a slunečnicovými semínky, pšeničnou trhankou, kukuřičnou krupicí a kořením."atd.
http://dokrupava.cz/klasicka-a-milovana-kaiserka/
–
Podobně příjmení Kaiser pochází z německého apelativa Kaiser, tj.
„císař“
4Kdo udělil odpovědi palec? vagra, Drap, briketka10, 1jirka22
před 2668 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit |
Otázka nemá žádné další odpovědi.
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1720 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 609 | |
zjentek | 578 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |