Dostal jsem od známého kosu, skoro nepoužívanou, délky 60 cm. Visela mu
mnoho let v kůlně, trošku byla rezavá, ale původní
„zlacení“ ještě na mnoha místech ještě je. On už nekosí, ale já ano
a jako náhradní kosa se mi to celkem hodí. Zkoušel jsem ji naklepat, ale je
to problém, je velmi tvrdá . Na kose ne vyznačen nápis: " ORIGINAL RINDEL
SENSE". Bylo by možné ji nějak vyžíhat?
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone, Filip84 před 210 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Kdybys ji vyžíhal, tak bude k nepotřebě, změkne. Tvrdá kosa je v pořádku. Dá to sice práci, ale po naklepání vydrží dlouho ostrá.
0 Nominace Nahlásit |
V žádném případě ji nežíhat, lepší by bylo ji POPUSTIT (viz
popouštění, snižuje se tím tvrdost a zvyšuje houževnatost oceli [mimo
jiné]).
Nicméně tepelné zpracování kovů je docela fortelná záležitost
(potřebuješ nejen znalosti, ale hlavně vybavení). Musíš prostě vědět
„co a jak“, pár minut/stupňů sem a tam a máš z dobré oceli aušus.
Vážně ti NEDOPORUČUJI s tímhle laborovat.
Zkus místo kladívka použít výkonnou gravírku (s rozklepovým nástavcem) nebo tak něco. Bude to sice opich (na dlouho), ale času máš dost, no ne? 😉 🙂
Upravil/a: aliendrone
0 Nominace Nahlásit |
Určitě pomůže kovář, ale… Pokud jde o nějaký originál, ještě netknutý, tak taky dobré ověřit, jestli už dnes nemá jinde třeba mnohem vyšší hodnotu, než tu, že ti kvalitně pokosí trávu. (;
0 Nominace Nahlásit |
Podívej se, cena kosy se pohybuje někde mezi Kč 250.00 – Kč 2,000.00. Lepší kosy se dají koupit už naklepané (za příplatek). Je otázkou, pokud se Ti tu kosu nepodaří vyklepat – ať už je příčina jakákoli, jestli není lepší do tý kosy vrazit třeba ty zhruba dvě tisícovky a mít pokoj – taková kvalitní kosa vydrží opravdu dlouho! Dá se koupit, třeba, tady: https://www.vseprokoseni.cz/cs/1-14-kosa-rakouska-fux-hartstahl.html#/27-stav_kosy-naklepana/28-velikost-60
Naklepání kosy, na jedné straně, není žádná věda, ale na druhé straně to chce grif a musí se to umět. Vždycky je těžší naklepat novou kosu, než kosu jenom překlepat. Musí se zbrousit nátěr kolem ostří (lapovací houbičkou, smirkovým papírem, plátnem, například), měla by se zbrousit do konsistentní tloušťky, a až potom, kvalitně, naklepat.
Materiál kosy je docela věda: kdyby nebyl, nebude stát jedna dva sta pade a druhá dvě tisícovky! 😅 Vždycky je to kompromis mezi tvrdostí a houževnatostí. Příliš tvrdá kosa, sice, vydrží věky, ale nebude moc dobře kosit. Příliš měkká kosa, sice, půjde snadno naklepat, ale taky se ostří bude lámat už při naklepávání a moc nevydrží – každý zásah do kamene by znamenal poškození kosy a nutnost naklepávání.
Z povahy věci se nedá kosa moc dobře dodatečně zakalit, vyžíhat atp., protože by nejprve musela na zkoušky tuhosti, houževnatosti, atp. To nedává smysl, náklady s tím spojené jsou vyšší, než nová kosa! 😅 Pokud je tužší, moc to nevadí, prostě si dáš s naklepáním více práce, ale pak bude dobře držet ostří – jak už Ti napsal elkon. Pokud opravdu vyklepat nepůjde (nevím, jaké s tím máš zkušenosti, jestli to poznáš), můžeš se zkusit obrátit na nějakého kováře, nebo někoho podobného, kdo má s naklepáváním kos větší zkušenosti – on Ti řekne víc. A nebo, prostě a jednoduše, kosu vyhodit.
Sorry, ale online Ti asi víc fakt nikdo moc neřekne! 😅
0 Nominace Nahlásit |
Samozřejmě vyžíhaní by bylo snadné, ale potom by zase nesekala. Jen ji nech tam, budeš o chvíli déle klepat a časem si to více sedne.
0 Nominace Nahlásit |
Vyžíhání by mohlo pomoci snížit tvrdost kosy a usnadnit její opracování. Proces by však měl provést odborník, neboť neodborné vyžíhání by mohlo kosu nenávratně poškodit.
Nejprve bude potřeba kosu důkladně očistit od rezavého povlaku a následně ji pomalu a rovnoměrně zahřívat až do červené barvy. Poté se kosa pomalu nechá vychladnout.
Po vyžíhání by mělo být naklepávání kosy jednoduší. Doporučujeme však konzultovat s odborníkem a kosu na takové zásahy nevystavovat bez potřeby. Stojí za zvážení i investování do nové kosy, pokud by se náklady na ošetření staré blížily ceně nové.
Důležité také je, aby se kosa po každém použití očistila a ošetřila proti korozi, což prodlouží její životnost a udrží ji v dobré kondici.
0
před 209 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Umím naklepat kosu a celkem dobře. Mám dvě kosy, obě staré přes
50 let, obě 60 cm dlouhé. Koupené v Užhorodě, značka CCCP. Jedna
z nich, tu používám nejvíc, je už hodně zbroušená, takže by se mi
hodila do zálohy náhrada a darované kose jsem se potěšil. S naklepáním
je ale problém.
Ty ruské, či sovětské kosy jsou O.k., dobře se naklepávají, jsou
poloměkké a tím klepáním se ostří vytvrdí. Ostří po nabroušení
celkem dost vydrží,
ono v podstatě při kosení dochází i k ohnutí ostří. Ta darovaná kosa
je velmi tvrdá, naklepávání na ní v podstatě nezanechá stopy.
Broušením
bych ji asi i vyžíhal, muselo by se brousit pod vodou a na to nemám
podmínky. Co dělat, budu muset pokračovat v klepání. Jo a díky za
rady. 🙂