Avatar uživatele
Rohlik

Jak to, že čich je natolik propojený s chutí?

Není to nic převratného, ale zkoušeli jste si zacpat pořadně nos a potom se např. napít něčeho chuťově hnusného?
Pokud to uděláte, tak chuť téměř nepocítíte.

Jak to? Proč jsou tyto 2 smysly tolik propojené? Proč zacpaný nos téměř „deaktivuje“ chuťové buňky na jazyku?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Kepler před 2862 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Jak to? Tak to bylo vytvořené, protože ćich a chuť jsou fylogeneticky staré smysly. Signály z těchto oblastí jsou důležité z hlediska přežití jedince i vnímání příjemných prožitků. S těmito prožitky je spojena rozsáhlá oblast asociativního učení. "

Odbornější vysvětlení najdete v odkazu na článek Chuť a čich
http://www.wi­kiskripta.eu/in­dex.php/Chu%C5%­A5_a_%C4%8Dich
.

„Chuť jídla ve skutečnosti vnímáme hlavně nosem“
Darina Křivánková

To, co náš mozek vyhodnotí jako „chutná“ – „nechutná“, je ve skutečnosti propojení mnoha vjemů, v nichž například hraje čich větší roli, než si myslíme.

Pozitivní vnímání sladké chuti máme vrozené stejně jako prvotní odpor k hořkému. Jsou to kódy, jež se formovaly v době, kdy byla chuť otázkou přežití: sladké je mateřské mléko, naopak hořkostí disponují toxiny, protivná chuť nás měla varovat před tím, abychom nesnědli jedovatou rostlinu. A přestože nám tohle riziko dnes už s největší pravděpodobností nehrozí, bude ještě hodně dlouho trvat, než se chuťové kódy přeprogramují.

Ve chvíli, kdy už neseme sousto k ústům, vstupuje do hry nejen zrak, ale i vůně. V ústech pak nevnímáme jen chutě samotné, ale do hry vstupuje i hmatový vjem (jídlo má strukturu, konzistenci), při žvýkání si uvědomujeme i zvuk, ale především se z jídla uvolňují těkavé látky, jež se retronasální drahou dostávají k čichovému orgánu. Proto, když máme silnou rýmu, máme pocit, že ztrácíme chuť, ve skutečnosti nás indispozice připravila o možnost vnímat aroma jídla. Všechny tyto složky pak v součtu vytvářejí chuťový zážitek – mozek to vše vyhodnocuje a kombinuje a ukládá do paměti jako chuťovou vzpomínku. Podle vědců mají chuťové pohárky na svědomí jen malou část našich chuťových zážitků, většina se jich rodí díky jakémusi „zadnímu čichání“.

Čeština tady – jako už tolikrát v gastronomii – selhává, chybí nám výraz, jenž by vystihoval spojení chuti a vůně, tedy podstaty chuťového vjemu. Angličtina má výstižné flavour, čeština bude v této souvislosti nejspíš operovat pouze chutí, což – jak už teď víme – není přesné. atd._

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek