Není to nic převratného, ale zkoušeli jste si zacpat pořadně nos a
potom se např. napít něčeho chuťově hnusného?
Pokud to uděláte, tak chuť téměř nepocítíte.
Jak to? Proč jsou tyto 2 smysly tolik propojené? Proč zacpaný nos téměř „deaktivuje“ chuťové buňky na jazyku?
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Kepler před 2862 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Jak to? Tak to bylo vytvořené, protože ćich a chuť jsou fylogeneticky staré smysly. Signály z těchto oblastí jsou důležité z hlediska přežití jedince i vnímání příjemných prožitků. S těmito prožitky je spojena rozsáhlá oblast asociativního učení. "
Odbornější vysvětlení najdete v odkazu na článek Chuť a čich
http://www.wikiskripta.eu/index.php/Chu%C5%A5_a_%C4%8Dich
.
„Chuť jídla ve skutečnosti vnímáme hlavně nosem“
Darina Křivánková
To, co náš mozek vyhodnotí jako „chutná“ – „nechutná“, je ve skutečnosti propojení mnoha vjemů, v nichž například hraje čich větší roli, než si myslíme.
Pozitivní vnímání sladké chuti máme vrozené stejně jako prvotní odpor k hořkému. Jsou to kódy, jež se formovaly v době, kdy byla chuť otázkou přežití: sladké je mateřské mléko, naopak hořkostí disponují toxiny, protivná chuť nás měla varovat před tím, abychom nesnědli jedovatou rostlinu. A přestože nám tohle riziko dnes už s největší pravděpodobností nehrozí, bude ještě hodně dlouho trvat, než se chuťové kódy přeprogramují.
Ve chvíli, kdy už neseme sousto k ústům, vstupuje do hry nejen zrak, ale i vůně. V ústech pak nevnímáme jen chutě samotné, ale do hry vstupuje i hmatový vjem (jídlo má strukturu, konzistenci), při žvýkání si uvědomujeme i zvuk, ale především se z jídla uvolňují těkavé látky, jež se retronasální drahou dostávají k čichovému orgánu. Proto, když máme silnou rýmu, máme pocit, že ztrácíme chuť, ve skutečnosti nás indispozice připravila o možnost vnímat aroma jídla. Všechny tyto složky pak v součtu vytvářejí chuťový zážitek – mozek to vše vyhodnocuje a kombinuje a ukládá do paměti jako chuťovou vzpomínku. Podle vědců mají chuťové pohárky na svědomí jen malou část našich chuťových zážitků, většina se jich rodí díky jakémusi „zadnímu čichání“.
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit |
Otázka nemá žádné další odpovědi.
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2633 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1347 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1062 | |
Kelt | 1005 |
Astronomie |
Fyzika |
Jazyky |
Matematika |
Sociální vědy |
Technické vědy |
Ostatní věda |