Avatar uživatele
Lucyfer

Jak správně postupovat při mytí lednice?

Tuším, že je potřeba ji vypnout (vytáhnout ze zásuvky). Nebo u vršku nemusím? Co mám udělat první, odmrazit a vyčistit mrazák nebo umýt tu lednici (jde mi samozřejmě o vnitřek)? Jak to děláte vy?
Přemýšlím jinak, že na to odmražení si pomůžu hrncem s horkou vodou… ale mám dojem, že to taje rychle samo o sobě…
Chtěla bych ideálně trochu ušetřit čas; jestli se dá něco stihnout v „mezičase“ tak paráda. Že se o sebe lednice postará sama je bullsh*t, už je v mrazáku tolik ledu, že mi při vytahování prasknul šuplík, jak to šlo blbě…
Tady by mě i zajímalo, co dělám blbě. Jak přesně to funguje, že se to tam udělá tak rychle zas znovu… Lednici se snažíme nenechávat dlouho otevřenou, ani ji zbytečně neotevírat, když je poblíž zaplá trouba…

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone před 205 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Odmrazit, oboje. Pokud má mrazák samostatná dvířka, můžeš takto jen jedno. Nejlépe když povolí přirozeně. Nechat dostatečně dlouho, aby se rozpustilo vše i ve všech záhybech. Vnitřek umýt. Na poslední vytření můžeš použít z důvodu desinfekce octovou vodu. Vytřít do sucha a naskládat zpět potraviny. Pokud se ti rychle namrazuje, můžeš mít špatné těsnění, nebo dáváš často do lednice teplé věci.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
aliendrone

Nemyslím, že existuje něco jako „správný postup“, při mytí lednice. Je to jen o osobních preferencích. Navíc je ledniček TOLIK typů a stáří (počínaje prastartými s malým odděleným mrazákem zcela nahoře, přes ty novější s mrazákem dole až k soudobým (NoFrostky, všelijaké ty Air mutliflowy aj.). Tudíž jen obecná doporučení, protože jeden univerzální postup neexistuje.

  1. RYCHLOST – je zásadní! Nechceš, aby ti zamražené potraviny „povolily“ a následně znovu zmrazily. Nejde o nějaké úspory (těch pár korun navíc za dodatečnou elektřinu při znovuzamražení tě nezabije), ale HODNĚ se to podepisuje na kvalitě konzistence zamražených potraviny. Takové maliny jen 1× „přešlé“ po dalším rozmražení jsou spíše jen neforemná kaše. Ona jen donáška z krámu (pokud není extra rychlá) dokáže nedělat paseku a o tom, že již při nákupu takové zboží (několikrát přešlé táním) BĚŽNĚ nakoupíš (moc se s tím prodejci i dopravci nemažou) nemluvě.
  2. Je fuk, jestli máš mrazák nahoře nebo dole, Z principu postupuji SHORA DOLŮ.
  3. Po vypnutí (jestli nevíš jak, tak to vem klidně u zásuvky) a úplném vyklizení (včetně poliček/šuplíků) není třeba nějak „urychlovat“ (viděl jsem i borce, kteří nastratují fén s teplým vzduchem,blbnou s horkou vodou apod.) Jednak pro plast není dobrá RYCHLÁ změna teploty (časem dokáže i po několika opakovábních prasknout!), dtuhak je to zbytečné (včetně dodatečných nákladů). Používám takovou DŘEVĚNOU míchačku (moderní verze klasické vařečky s rovným koncem, podobné špachtli), kterou seškrabávám (ubírám) povrchovou vrstvu ledu. Hlavně 'NIC kovového (abys neudělala šrámy do plastu). Po chvíli cca 15 min půjde „odlepit“/odrazit kompletní ledové kusy. Šup s tím do dřezu, tam si to může v klidu roztávat, jak chce. Někdo tuto ledovou tříšť (ti, kteří nemají 2. mrazák, kam mražené věci dočasně přeložit) dávají do lavoru k vyndaným zamraženým potravinám, aby zpomalili jejich rychlost rozmražení) a teprve pak to vyhodí. Každopádně NEČEKAT, až se to samo rozpustí. Jemně, ale dostatečně důrazně (je to PLAST, může prasknout!) tomu pomoci MECHANICKY (k odražení ledu od stěny mrazáku).

Až to chytneš do ruky/dostatečně vychytáš, tak ti celý úklid ledničky včetně mrazáku bude trvat DO 30 min, což je ještě přijatelné – pokud budeš postupovat rozumně (zamražené potraviny dostatečně chránít před teplem třeba ve výše zmíněném lavoru se získanou ledovou tříští a překrytým igelitem apod.).

Ještě jedna věc – v chladničkách bývají odkapové kanálky (dole vzadu), které odvádí zkondenzovanou vodu z chladničky, aby se v chladničce nehromadila. Zkontroluj, jestli není ucpaný! Když tak prošťouchnout, zároveň případně vylij a umyj odkapovou nádržku (je na kompresoru, protože jeho teplem se zadržená voda sama odpaří, jinak se o to starat nemusíš).

LEPŠÍM způsobem odmražení ledince je CHLAP. Je to mužská práce (jedna z nich, podobně jako věšení záclon/závěsů, broušení nožů, věšení obrazů či montování nábytku a MNOHO dalších činností). Tedy – pokud NEJSI „moderně progresivní žena“. která, místo aby se držela vařečky a žehličky se radostně sápe po sbíječce, aby dokázala, že „na to má“. 😐

Jinak pokud jde o rychlou tvorbu silné námrazy, tak téměř jistě v tom bude TĚSNĚNÍ dveří. Zejména kritická část je SPODNÍ strana dveří. Zpravidla bývají zašpiněná (nečistoty brání těsnému dosednutí a umožňují stálý přístup vzduchu zvenčí), u starých bývají již poškozená (vymačkaná, natržená aj.). Umýt/vyčistit – to bys mohla zvládnout, ale na jeho opravu/výměnu o5 použij CHLAPA. Od čeho si myslíš, že na světě chlapi jsou (hned po žraní a píchání)? 😉 🙂 😁

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek