Avatar uživatele
pedol

Jak správně držet sklenici vína?

  1. poradkyně amerických prezidentů přes etiketu Eliška Hašková tvrdí, že sklenice s vínem se drží podhmatem za bříško sklenice
  2. Naši someliéři tvrdí, že za stopku.

Kde je pravda, v USA, či v ČR?
Doležal, důchodce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, marci1 před 3111 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

2 je správně. Držením za stopku se neohřívá lidským teplem víno. Ti Amíci neumějí jíst ani pít jako gurmáni.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

My jsme Češi, tak si ji budeme držet po česku: 🙂
http://dvedeci­.cz/blog/jak-spravne-drzet-sklenici-vina/

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Já osobně si myslím, že je třeba sklenici držet tak, aby nepřišlo nic nazmar.
A USA či ostatní ať si říkají co chtějí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pucipuci

Pravda je uprostřed, bílá vína se podávají více chlazená a proto mají dlouhou stopku , abysme sklenici drželi za ni a víno si neohřívali. Červená vína mají mít více pokojovou teplotu, aby se uvolnila vůně (buket) a mají krátkou stopku, proto uchopení za kalich je přímo žádoucí. Stejné je to i s tvarem sklenice, na bílé víno u vrchu má být mírně zůžená a na červené široká.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Brčko

lehni k sudu a máš po starostech........

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Seznam.cz

1. Podhmat platí pro aperitiv, ne pro víno. Za stopku se drží naše víno z Czechia. Když koštujete, nalévá se do širokého skla a ohřátí nevadí. Vůně se rozprostře po celémobvodu skla a líp se vypařuje. Při posedu a hudbě za stopku. Hlavně při bílém vínku. To se pije chlazené. Červené se moc nechladí, při konzumní teplotě není co zahřívat. Jde hlavně o pohodlí, o pocit. To, co někdo tvrdí, jak se má správně držet sklenka vína, se zdá jako přehnaná znalost o stolování nebo poučování o etiketě.

před 3110 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Moravští vinaři drží sklenici dokonce za podstavu sklenice. Obsah by se neměl ohřívat (samozřejmě když víno má tu správnou teplotu).

před 3110 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
pedol

No právě, proto mě to zarazilo. A to pomijím uhmatanou sklenici

před 3111 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Nejlepší to mají bezdomovci. protože to u krabičáku nemusí řešit.

před 3110 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/i­mages?q=tbn:AN­d9GcRfHGhWwNtE­uqMeXinI0gKUs5gor­JkC7X20RRjI3IR­nKxEuL4nv2zg_i­tI

před 3110 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek