Doplňuji:
Dnes jsem si byl u našeho Dr. pro výslledky preventivní kontroly. řekl mi,
že má vysoký cholesterol, že má být 5 a mám 6,7. Dal mi do ruky
Torvazin 20 mg a ať je beru 1× denně. Jinak neříkal vůbec nic.
Doporučení žádná! Kouříte? Ano. To bylo celý.
Ale něco s tím udělám!!!
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? gagaga před 3900 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Nic moc špatného. Ovšem rozhodující je poměr HDL : LDL
Obdobně jako není pro lidský organismus prospěšné velké množství zlých volných radikálů, ale na druhou stranu jejich absolutní nepřítomnost škodí také, je tak tomu i se zlým cholesterolem. Tělo jej v určité míře nezbytně potřebuje. Poslední výzkumy dokonce prokazují, že jeho příliš nízká hladina nejenže není ideálním cílem, ale může vést i k vyššímu riziku rakoviny.
Hodný“ a „zlý“
V lidském organismu není nic jednoduché a stejně tak je to
i s cholesteroly. Tělo přitom potřebuje oba základní typy, tedy jak
„hodný“ (HDL), tak „zlý“ cholesterol (LDL). Rozhodující je přitom
poměr mezi HDL a LDL, optimální je zhruba poloviční koncentrace HDL vůči
LDL v krvi, konkrétně jde o 2,5 nmol/l : 5 nmol/l.
Tělo si cholesterol samo vyrábí, prostřednictvím potravy jej získáváme
jen 25 až 30 procent. Čím méně cholesterolu z potravy získáme, tím
více jej tedy tělo vyrobí ve vlastní režii. To v praxi znamená, že pokud
ze stravy vyloučíme tuky, ani náhodou to neznamená, že bychom organismus
cholesterolu zbavili – dokonce jej vlastně nutností vyrábět si tuto
látku z jiných zdrojů poněkud více zatížíme. To koresponduje
s výsledky některých výzkumných studií, které došly k závěru, že
omezení konzumace tuků pravděpodobně nemá žádný vliv na riziko
aterosklerózy, což ale bývá hlavním argumentem při dodržování
netučných diet. Aby byla situace ještě složitější, bývají ve všech
tučných potravinách přítomny cholesteroly oba – HDL i LDL.
Konzumujeme-li tedy potraviny obsahující zlý cholesterol, což na první
pohled není žádoucí, konzumujeme zároveň i cholesterol hodný, který
negativní vliv LDL ruší.
Sám cholesterol je klíčovou látkou při tvorbě buněčných membrán,
vitamínu D, některých hormonů a látek potřebných k trávení.
S výjimkou mozku jej umí vyrobit každá buňka a například taková játra
jej produkují při nedostatku v potravě až jeden gram denně.
Na druhou stranu je dlouhodobý nadbytek cholesterolu v krvi nebezpečný,
protože se pak usazuje na stěnách cév a podporuje vznik srdečně-cévních
onemocnění.
0 Nominace Nahlásit |
6,7 už je skoro hodně…
😉
Ale kromě celkové hladiny cholesterolu je potřeba ještě znát, kolik je
jakého (HDL, LDL, VLDL) – a také, kolik cholesterolu přijímáš
v potravě a kolik si tělo vyrábí – bez těchto informací nemá smysl
cokoli ´podnikat´.
Doplňuji:
Ještě si zjisti, kolik máš HDL a LDL (to by mělo být součástí
vyšetření) – LDL vadí, pokud je nad 3,0 (to je důležitější údaj,
než celková hladina).
Ale pokud jsi jinak zdravý, měla by stačit úprava jídelníčku – méně
živočišných tuků, více ryb (ryby jsou ´výtečné´).
Upravil/a: anonym
0 Nominace Nahlásit |
http://zdravie.pravda.sk/zdravie-a-prevencia/clanok/13125-ake-su-normalne-hladiny-tukov-v-krvi/
Doplňuji:
Vyhľadaj si rady na zníženie tukov v krvi.
Upravil/a: isteron
0 Nominace Nahlásit |
Vyřaďte z jídelníčku živočišné tuky. Z masa jsou nejlepší ryby ( tuňák, losos ), šunka. Výborně snižují cholesterol jablka. Snězte na večeři 1–2 jablka. Pokud budete užívat Torvazin a jíst rozumnou potravu, cholesterol se sníží. Na cholesterol pozor ! U nás až 2/3 dospělé populace ho má zvýšený.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 3383 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2005 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1317 | |
zjentek | 1191 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 951 | |
elkon | 945 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |